StoryEditor

Úradnícka vláda míňa miliardy

23.08.2013, 00:00

Takzvaný úradnícky kabinet stihol za krátky čas prideliť zákazky presahujúce jednu miliardu. Za ďalšiu miliardu vypísal nové tendre. Presne jednu miliardu a stošesťdesiat miliónov korún minuli Rusnokovi ministri v tendroch, za necelé štyri týždne. Najviac ministerstvo vnútra, na čele ktorého stojí Martin Pecina. Jeho úrad má za sebou nákup elektrickej energie za 615 miliónov korún. V najbližších dvoch rokoch mu ju bude dodávať spoločnosť Centropol Energy. Ústecká firma v poslednom čase preniká do štátnej správy čoraz častejšie. Nedávno sa stala dodávateľom energie napríklad do Českej národnej banky alebo na ministerstvo spravodlivosti.

To je ďalší úrad, ktorý ešte pred požiadaním novej vlády o dôveru rozdal veľký objem verejných zákaziek, celkovo 220 miliónov korún. Medzi ďalšími rezortmi, ktoré v poslednom čase priklepli nemalé sumy, patrí napríklad ministerstvo obrany (66 miliónov vo verejných, teda nie v armádnych tendroch) a ministerstvo financií (64 miliónov).

Fakt, že vo verejnom obstarávaní vláda rozdala toľko peňazí, pochopiteľne, nie je možné zvádzať len na Jiřího Rusnoka a jeho ministrov. Väčšina tendrov bola vypísaná už za vlády Petra Nečasa, nehovoriac o tom, že mnoho menších zákaziek ministrovi na stole ani nepristane. Ale námestníkom, ktorých si Rusnokovi ministri vybrali, už áno. Navyše vláda bez dôvery zákazky nielen prideľovala, ale aj vypisovala nové.

Ak vezmeme do úvahy len novo vypísané tendre, začala vláda nákup tovaru a služieb v hodnote 910 miliónov korún. V sume blížiacej sa k miliarde má prekvapivo veľký podiel ministerstvo kultúry. Úrad ministra Jiřího Balvana chce počas krátkeho obdobia minúť viac ako štvrť miliardy. Ministerstvo kultúry hľadá zabezpečenie ochrany svojich objektov, čo si cení na 292 miliónov korún. Zákazku rozdelilo na tri časti, ktoré sa budú súťažiť zvlášť pre budovy v Prahe, v českých regiónoch a na Morave.

V súvislosti s tým, aký veľký tender sa ministerstvo rozhodlo vypísať, sa hodí pripomenúť, že v minulosti (teda vrátane minulých vlád) nezaobchádzal úrad s peniazmi práve najlepšie. Prišiel dokonca o možnosť čerpať dotácie z Európskej únie. Agendu namiesto neho riadi ministerstvo pre miestny rozvoj.

Ostatné rezorty míňali v porovnaní menej. Ministerstvo spravodlivosti napríklad vypísalo väčší tender na vybudovanie komunikačnej infraštruktúry justície za 154 miliónov a niekoľko drobnejších zákaziek. Nákupy v cene vyše 130 miliónov začalo ministerstvo obrany. Ďalšie úrady potom vypísali zákazky na ešte menšie sumy. Napriek tomu zaráža, že vláda neopierajúca sa o moc parlamentu počas štyroch týždňov rozbehla miliardové obchody.

Ťažko povedať, ako sa budú peniaze z eráru rozdeľovať v nasledujúcich mesiacoch, keď je vláda oficiálne v demisii.

"Nebudeme robiť zásadné rozhodnutia, ktoré znesú odklad," vyhlásil Rusnok bezprostredne po tom, čo od snemovne nezískal dôveru. Avšak vypísané zákazky napovedajú, že zásadné rozhodnutie si každý minister vo vláde predstavuje trochu inak.

Tomáš Plhoň,
www.euro.e15.cz

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
06. október 2024 18:26