StoryEditor

Koniec dobrých správ

12.12.2010, 23:00

Niekoľko eur, ale pokojne aj stovka navrch. Toľko si môžeme na budúci rok priplatiť za plyn podľa toho, či ho používame len v sporáku, alebo aj v kotli. Regulačný úrad ukončil niekoľkomesačný boj s plynármi a odobril zdraženie o 4,4 percenta.
Keď sa pozeráme na výsledky dlhotrvajúceho boja, vidíme, že nemá víťazov. Regulátorovi a súčasnej vláde sa napriek silným slovám nepodarilo to, čo Fico zvládal aj v oveľa horších chvíľach - udržať ceny plynu pre domácnosti a za žiadnych okolností nepripustiť ich zdraženie. My spotrebitelia si priplatíme, čo sa po rokoch rozmaznávania rovnakými cenami rozhodne nedá považovať za výhru. A ani v SPP nemajú dôvod na úsmev, lebo ich pôvodné predstavy na zvýšenie o 20 percent sú na míle vzdialené súčasnej realite.
Teraz je na mieste otázka, či plynárom tento ústretový krok bude stačiť, alebo budú žiadať od štátu aj nejaké ďalšie ústupky. Vedenie SPP už totiž naznačilo, že by si mohli vykryť údajné straty z predaja lacného plynu domácnostiam počas regulačne a politicky divokých posledných štyroch rokov cez arbitráž. A tej sa politici boja. Aj keď plynári nepochybne majú rezervy vo svojich nákladoch, na plyne pre obyvateľstvo určite nezarábajú. Na trhu s plynom pre podnikateľov zúri už dnes ostrý konkurenčný boj, ale domácnostiam nechce dnes ani v najbližších rokoch predávať nikto - podľa obchodníkov je to dnes "čistá strata".
Paradoxne, práve nízke zvýšenie cien môže SPP trošku pomôcť. Keby štát totiž dovolil ich výraznejší nárast, možno by sa stal segment zaujímavejší aj pre konkurentov. Takto môžu topmanažéri SPP brať dodávky pre domácnosti ako istú formu "charitatívnej" PR činnosti na budovanie imidžu, ktorý im môže pomôcť v iných segmentoch.

Martin Kóňa
vedúci analytického oddelenia

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
06. október 2024 09:25