StoryEditor

Kritika čerpania prostriedkov z Európskeho sociálneho fondu je nenáležitá

19.04.2010, 00:00

V ostatnom čase sa pomerne často vyskytujú názory, ktoré kritizujú čerpanie prostriedkov z Európskeho sociálneho fondu. Týka sa to aj operačného programu Vzdelávanie, ktorý je veľmi dôležitým zdrojom financovania v súčasnosti uskutočňovanej reformy školstva. Samotný program je však špecifický a tempo jeho čerpania nie je možné porovnávať s inými operačnými programami, ktoré väčšinou financujú projekty investičného charakteru. Príprava i uskutočňovanie vzdelávania musia byť plynulé a pravidelné počas celého obdobia čerpania eurofondov. V nadväznosti na to sa uskutočňuje aj financovanie, presne v súlade s harmonogramom vzdelávania.

Na základe toho sa ukazuje, že tempo čerpania prostriedkov je primerané charakteru operačného programu a jeho jednotlivých projektov. K marcu tohto roka, v rámci 444 schválených a uskutočňovaných projektov, dosiahla celková úroveň kontrahovania hodnotu 39,31 % z disponibilnej alokácie pre programové obdobie 2007 -2013. Ďalších takmer 15 percent alokácie je viazaných v ešte nevyhodnotených projektoch či výzvach, v rámci ktorých ešte neboli podpísané zmluvy s prijímateľmi o poskytnutí nenávratného finančného príspevku. Takže k dnešnému dňu sú uzavreté projekty na úrovni takmer 55 % celého programového obdobia. Pritom na kontrahovaní finančných prostriedkov sa výraznou mierou, takmer 69-percentnou, podieľali národné projekty. Tie riešia najmä modernizáciu vzdelávacieho procesu prostredníctvom informačných a komunikačných technológií, vzdelávanie pedagógov v cudzích jazykoch a informačných technológiách, digitalizáciu vzdelávacích programov, výchovných programov pre materské školy a ďalšie programy súvisiace s koncepciou kontinuálneho vzdelávania pedagógov.

Kritizovalo sa aj čerpanie finančných prostriedkov v roku 2007 v zmysle pravidla "N +3", ktoré vyžaduje uhradiť faktúry do konca roka 2010. K dnešnému dňu sa čerpanie prostriedkov pohybuje na úrovni 8 010 155,69 eura, čo predstavuje čerpanie záväzku na úrovni 21,59 %. Na splnenie pravidla "N + 3" za záväzok z roku 2007 je do konca roka 2010 ešte potrebné predložiť a schváliť súhrnné žiadosti o platbu v minimálnom objeme 25,2 mil. eur. V súčasnosti sa na ministerstve školstva už nachádza 435 žiadostí prijímateľov o zúčtovanie zálohových platieb v celkovom objeme takmer 36,3 mil. eur, ktoré sú v rôznom štádiu spracovania. Ide najmä o formálnu kontrolu žiadostí o platbu, vecnú kontrolu oprávnenosti nárokovaných výdavkov, výzvy na doplnenie podkladov deklarovaných v rámci predložených žiadostí o zúčtovanie zálohových platieb a podobne. Vzhľadom na nastavenie procesov finančného riadenia je možné predpokladať, že už k júlu tohto roka bude vyčerpaných takmer 80 % prostriedkov alokovaných do konca roka 2010. Je preto možné reálne predpokladať, že do konca tohto roka sa podarí zúčtovať nielen finančné prostriedky za rok 2007, ale aj podstatnú časť roka 2008.

Práve preto by bolo korektné, aby sa z kontextu nevytrhávali iba jednotlivé čísla, ale poskytla sa komplexná informácia, ktorá obsahuje množstvo podaných a schválených projektov, úroveň ich rozpracovania, poskytnutých záloh a už požadovaných platieb. Potom dostaneme skutočný prehľad o stave čerpania prostriedkov zo štrukturálnych fondov Európskej únie. A tie, ako bolo spomenuté, sú plne v súlade s požadovaným stavom.

Ján Mikolaj, podpredseda vlády a minister školstva, poverený riadením Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR


menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
06. október 2024 17:23