StoryEditor

Aká je kvalita našich univerzít?

08.11.2009, 23:00

Slovensko dlhodobo čelí tzv. odlivu mozgov -- odchodu nadaných jedincov za prácou do zahraničia. Asi najviac sa hovorí o odchode vedcov a technikov za lepšie platenými džobmi. Najvypuklejšie je tento fenomén viditeľný na pôde našich univerzít, ktoré z dôvodu neschopnosti udržania mladej generácie vedcov a kvalitných pedagógov sa stávajú prestarnuté. Nehovoriac už o skutočnosti nízkej kvality našich univerzít.

Podľa svetového rankingu (www.webometrics.info) porovnávajúceho kvalitu 19 slovenských univerzít so svetovou konkurenciou je našou najlepšou univerzitou Univerzita Komenského v Bratislave, ktorá sa celosvetovo nachádza na 508. mieste. Druhou najlepšou je Technická univerzita v Košiciach, ktorá sa umiestnila na 691. mieste. Podľa tohto rankingu je našou treťou najlepšou univerzitou Slovenská technická univerzita v Bratislave, ktorá sa umiestnila na 798. mieste.

Pre objektivitu treba povedať, že 5,5-miliónové Slovensko má až 35 vysokých škôl (!), z toho 10 verejných, 3 štátne, 10 súkromných a 2 zahraničné. Na Slovensku je teda viac ako 120 fakúlt! Je zrejmé, že kvalita mnohých univerzít v uvedenom medzinárodnom rankingu nebola zachytená, napr. Vysoká škola v Sládkovičove. Kvalita univerzít je rôzna (čo potvrdzuje aj aktuálna akreditácia), no rozdielna je taktiež technická, ale aj odborná vybavenosť jednotlivých fakúlt a univerzít. Pre zaujímavosť -- napr. Fakulta priemyselných technológií v Púchove má podľa webovej stránky len tri katedry. Na porovnanie, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, ktorá v porovnaní dôležitých citačných ohlasov v kategórii technických fakúlt o tretinu predbehla aj najlepšiu českú fakultu (ranking ARRA), má 9 ústavov, pričom každý združuje 2 -- 3 oddelenia (ex-katedry). Bez ohľadu na počet katedier, a tým aj pracovníkov, má každá fakulta dekana, prodekanov, študijné oddelenie, sekretariát. V rozmenenom na drobné to znamená, že na Slovensku je viac ako 120 dekanov, 360 prodekanov, 480 sekretárok a možno aj 120 fakultných vodičov.
Slovenských špecialít možno nájsť viacero. Napríklad podľa Výročnej správy o stave vysokého školstva za rok 2008 je na Slovensku 2 1401 zamestnancov vysokých škôl (44,9 % učiteľov, 7,2 % výskumných pracovníkov a 47,3 % ostatných pracovníkov). Na univerzitách sa vyprodukovalo celkovo 39 033 publikačných výstupov, z toho len 1 767 v karentovaných časopisoch. V praxi to znamená 3,5 publikácie na pracovníka, pričom však len 0,2 (!) v karentovanom časopise! Toto číslo je žalostne nízke -- päť ľudí vyprodukuje za rok jednu (možno aj) kvalitnú publikáciu. Zdá sa teda, že univerzitný systém na Slovensku je optický klam nielen kvalitou, ale aj opodstatnenosťou kvantity.

Miroslav Balog, autor pracuje vo verejnej správe

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
05. október 2024 15:13