StoryEditor

Letná haideriáda pod Alpami

07.08.2008, 00:00

Ešte koncom júna sa politici v Rakúsku tešili na letné dovolenkové obdobie. Rozpadom veľkej koalície sa však začiatkom júla všetko zmenilo. Namiesto vysnívaných destinácií sa celá politická suita ocitla v predvolebnom boji. O prekvapenia už teraz, necelé dva mesiace pred predčasnými voľbami (28. 9.), niet núdze.
Keď Krajinský súd vo Viedni v utorok minulý týždeň odsúdil Petra Westenthalera, šéfa opozičného Združenia pre budúcnosť Rakúska (BZÖ) - odštiepencov z bývalej Haiderovej Strany slobodných (FPÖ), na deväť mesiacov podmienečne. A bolo jasné, že jeho osud na politickej scéne je spečatený. Iróniou je, že niekoľko dní pred vynesením rozsudku práve Westenthaler rezolútne žiadal trest pre každého politika, ktorý by bol usvedčený z klamstva - súd mu vymeral tie mesiace kvôli krivej svedeckej výpovedi v známej kauze z roku 2006, keď bodyguard šéfa BZÖ fyzicky napadol v jednej z viedenských vinární hovorcu bývalej ministerky spravodlivosti Karin Gastingerovej... Oranžoví počas vtedajšej volebnej noci divoko oslavovali tesné prekročenie hranice vstupu do parlamentu.
Hneď po vynesení rozsudku sa o slovo prihlásil jeho stranícky kolega, hajtman z Korutánska Jörg Haider. Ten vylúčil možnosť, že by v tejto situácii mohol byť Westenthaler volebným lídrom na spolkovej listine kandidátov.
V tom momente začali špekulácie o Haiderovom comebacku do spolkovej politiky - a práve Westenthaler si nenechal ujsť príležitosť, aby to rakúskej verejnosti neoznámil. Cez tlačovú agentúru APA sa nechal počuť, že najlepším lídrom do predčasných volieb by bol práve Haider. Zaskočenému hajtmanovi, ktorý tento krok chcel zverejniť podstatne neskôr, nezostalo nič iné, iba potvrdiť, že má záujem prevziať vedenie zdecimovanej strany BZÖ, avšak volebné líderstvo si ešte musí premyslieť. Rozhodnutie plánuje oznámiť počas tohto týždňa, pričom zaznievajú hlasy, že Haider sa má postaviť na čelo kandidátky aj preto, lebo mnohí voliči ani len nevedia, že už nie je v Strane slobodných, ktorú celkom úspešne vedie radikál a populista podobného kalibru Heinz-Christian Strache. Podľa posledných prieskumov má FPÖ totiž až 18-percentnú podporu voličov, kým BZÖ necelé tri.
Haider však jedným dychom zdôrazňuje, že ak pôjde do volieb, tak iba ako kandidát na post kancelára a nemá záujem o poslanecký mandát. Post krajinského hajtmana v Rakúsku totiž v sebe nesie podstatne viac moci a vplyvu na dianie v krajine, ako pozícia na spolkovej úrovni v excentrickej Viedni - či už v parlamente a ešte menej v neistom ministerskom kresle vo vládnom kabinete. Zaujímavé však bude personálne zloženie na kandidátke okolo Haidera. Ak tam bude napríklad kontroverzný Ewald Stadler, známy pod prezývkou doberman, bude to "signál" pre sebavedomého šéfa FPÖ. Haider dobre vie, ako provokovať a napáliť svoje bývalé stranícke "dieťa" - Stadler sa totiž všeobecne považuje za "dodávateľa" kompromitujúcich fotografií pre médiá, ktoré zachytávajú súčasného šéfa Slobodných Stracheho začiatkom 90. rokov na údajnom neonacistickom cvičení.
Rakúsko sa teda má na čo tešiť - zatiaľ čo verejnoprávna televízia ORF bude z ďalekej Číny vysielať v excelentnom HD rozlíšení letnú olympiádu, doma bude mať v rovnako kvalitnom rozlíšení letnú Haideriádu...

Tibor Macák, spolupracovník HN

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
06. október 2024 14:34