StoryEditor

Fico mieni, kríza mení.

12.02.2009, 23:00

Ako sa odzrkadlí vehementné tvrdenie Roberta Fica, že na vine plynárenskej krízy je len a len Ukrajina, na našich susedských vzťahoch? Otvárame ďalší front aj na východných hraniciach? Putin v Davose povedal: Vinu za plynovú krízu nesie USA a EÚ. Takže aj my. Nie Ukrajina, kde naše veľvyslanectvo stále plní úlohu obhajcu záujmov v NATO v Kyjeve. Veď svojho času sme mali množstvo projektov, ktorými sme podporovali prodemokratickú a trhovú orientáciu nášho bezprostredného suseda. Kto by chcel nepriateľskú krajinu na hranici?! Hodíme za hlavu rozvoj najvýchodnejšej časti našej krajiny? Pri železnej opone tráva nerastie, ako sa presvedčili Rakúšania a volali krajinu od Viedne na východ Toten Winkel (mŕtvy roh). 
Neviem, či si to uvedomujeme, ale kríza s plynom môže predstavovať veľké školenie pre našu vládu, ktorá doteraz sedela pri prestretom stole. Návšteva Fica v Kyjeve a v Moskve bola jeho prvou zrážkou so svetovou politikou. Tí pred ním mali viacej príležitostí -- balkánska kríza, vstup do NATO a EÚ, summit Busha a Putina v Bratislave. Smer, vyhodený nadlho z medzinárodnej spolupráce s európskymi socialistami, bez vlastných politikov, ktorí by boli schopní nastúpiť na post ministra zahraničných vecí, si prvý stret absolvoval až teraz. Na vlastnej koži pocítil, ako sa rokuje s Júliou Tymošenkovou bez zmlúv alebo dohovorov na stole a otestoval si vlastnú netrpezlivosť pri rokovaní v Kremli s Putinom. Možno by sme sa mali spýtať premiéra Fica, prečo nevycestoval už v decembri 2008 do Berlína a Paríža, aby rokoval s našimi spojencami. Nemal žiadne správy od našej tajnej služby o ruských plánoch? Juščenko predsa musel pripravovať reverzný chod plynovodu na ukrajinskej strane dávnejšie.  
Dúfam, že nastupujúce nízke ceny plynu neoslabia našu pozornosť a snahu o skutočnú diverzifikáciu. Zároveň dúfam, že s novým ministrom zahraničných vecí sa vrátime k prioritám zahraničnej politiky spred roka 2006. Smer musí uznať, že jeho koncept zahraničných priorít pre Slovensko umrel ešte skôr, ako post na ministerstve opustil bývalý minister Kubiš. Našimi spojencami musia byť Maďari, Ukrajinci, Česi. S Poliakmi by sme mali konečne začať tak dlho odkladané diskusie o energetickej komunikácii a opustiť projekt "pustej hranice" medzi nami. Nevyhneme sa zložitému dialógu s Rakúšanmi, nech ich podmienky budú akokoľvek absurdné. A nedá sa nič robiť, naším národným záujmom je pchať EÚ smerom k základom spoločnej energetickej politiky, či sa to Angele Merkelovej a Sakrozymu, či dokonca Berlusconimu hodí do karát alebo nie.

Magda Vášáryová, poslankyňa NR SR (SDKÚ-DS)

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. september 2024 01:40