StoryEditor

Zimné záhrady a zasklené balkóny

03.04.2003, 00:00

Zimné záhrady tvoria prechod medzi interiérom domu a záhradou. Zvyčajne sú pokračovaním obývacej izby, alebo inej často používanej miestnosti. Konštrukciu volíme podľa charakteru domu, typu okien, farby fasády a strešnej krytiny. Celkové riešenie, tvar a napojenie na dom by sa malo konzultovať s architektom, ktorý dom projektoval, aby zimná záhrada nepôsobila rušivo.
Ak sa rozhodnete pre stavbu, mali by ste si dopredu premyslieť mnoho vecí. Je to hlavne spôsob využitia zimnej záhrady. Môžete ju používať ako rozšírený obytný priestor, kde budete tráviť voľný čas. V lete môžete otvorením dverí priestor spojiť so záhradou. Iný spôsob využitia je hlavne pre ľudí, ktorí majú pestovanie rastlín ako koníček a pre typický skleník nie je v záhrade miesto.
Od spôsobu využitia sa odvíja materiál podlahy, vykurovanie, zariadenie interiéru, osvetlenie a ostatné doplnky. Mali by ste uvažovať aj o pripojení vodovodu, aby ste vodu na zálievku nemuseli nosiť z väčšej vzdialenosti.
V zimných záhradách môžete pestovať rôzne druhy rastlín. Sú to najmä klasické izbové rastliny, ktoré by v tomto priestore mali bez problémov rásť, pokiaľ im zabezpečíte základnú starostlivosť a správne množstvo svetla. Samozrejme, budú tu prosperovať aj teplomilnejšie a vlhkomilné druhy ak priestor bude v zime dostatočne vykurovaný a rastliny s nárokmi na vzdušnú vlhkosť budete rosiť. Teplota v zime by nemala klesnúť pod bežnú teplotu obývacieho priestoru. Nič nebráni, aby ste pestovali, napríklad, citrónovníky alebo pomarančovníky, ktoré tu bez problémov môžu aj zarodiť.
Zaujímavou súčasťou vyhrievanej zimnej záhrady môže byť voliéra s vtákmi alebo akvárium, ktoré umocnia prírodný charakter tohto priestoru.
Ďalšou možnosťou je neprekurovať zimnú záhradu a v období vegetačného pokoja v nej udržovať teplotu okolo 10 -- 15 stupňov Celzia. Takto síce záhradu nebudete využívať v zime ako obytný priestor, ale pohľad zvnútra na prezimujúce chúlostivejšie teplomilné rastliny nám bude odmenou. Pred mrazmi tu môžete chrániť oleandre, olivovník, durman a podobne. Začiatkom leta tieto rastliny môžete opäť presťahovať do záhrady. Taktiež kaktusy a mnohé sukulenty potrebujú zimný pokoj s teplotami max. 15 °C. V tomto priestore im tieto nároky pohodlne zabezpečíte.
Inou, i keď podobnou kapitolou v malom sú balkóny. Sú súčasťou bytov v obytných domoch alebo panelákoch. Neraz sú len skladiskom nepotrebných vecí. Novú dimenziu dostane tento priestor zasklením. Typ a spôsob realizácie nechajte na odborníkov. Nezabudnite na to, že na realizáciu takejto úpravy potrebujete stavebné povolenie, ktoré zabráni tomu, aby bol na dome použitý nevhodný typ zasklenia , ktorý by eventuálne mohol ohroziť aj bezpečnosť.
Uzavretie loggie alebo balkóna prinesie zateplenie miestnosti, pri ktorej sa nachádza a zároveň rozšíri obytný priestor. Pred realizáciou zasklenia si dobre premyslite celkovú úpravu novovzniknutého priestoru. Steny možno upraviť rôznymi omietkami, obložiť obkladmi, drevom a podobne. Veľmi atypickým, ale efektným a lacným riešením je obloženie stien drobnými oblými kamienkami rôznej veľkosti a farebnosti. Sortiment je bohatý, treba sa len riadiť svojím vkusom a financiami, ktoré ste ochotní investovať.
Ak to priestor dovolí, môžete na steny umiestniť rôzne police, ktoré budú slúžiť na rozloženie rastlín a rôznych príjemných drobností. Určite by sa nám tu mal zmestiť malý stolík a dve stoličky. Stolík môže byť aj sklápací. Mali by ste myslieť aj na možnosť pritienenia roletami alebo žalúziami, pokiaľ je balkón orientovaný na slnečnú stranu. Vhodnou farebnosťou použitého materiálu môžete priestor veľmi oživiť.
Keď si postupne tento priestor dobudujete a zariadite, posledným krokom bude výber vhodných rastlín. V kvetináčoch tu môžete pestovať -- s ohľadom na priestor -- rôzne menšie dreviny, doplniť ich kvitnúcimi trvalkami a v lete záplavou farebných letničiek. Na balkóne sa v lete môžete potešiť aj z niektorých interiérových rastlín, ktoré majú rady letnenie -- napríklad čínska ruža alebo fikusy. Na zimu ich však treba presunúť do interiéru.
Možno skonštatovať, že zasklením balkóna získate priestor s novými vlastnosťami -- chránený pred vetrom, prachom, dažďom, pekne zariadený a ozelenený, večer dotvorený blikajúcim svetlom sviečok. Nesporne vám prinesie nové zážitky pri posedení a osviežení kávou alebo čajom.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/reality, menuAlias = reality, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. október 2024 08:37