StoryEditor

Listáreň

26.10.2005, 00:00

Preplatok poistného
V apríli toho roku som podal žiadosť do Sociálnej poisťovne o vrátenie preplatku na poistnom. Doteraz som požadovaný preplatok nedostal. Ako sa mám domáhať svojich peňazí? Sociálna poisťovňa podľa mňa porušuje zákon č. 461/2003 Z. z., podľa ktorého mi do 30 dní mala danú sumu uhradiť.
-- Poskytli ste nám málo informácií na to, aby sme mohli konkrétne odpovedať. Takže iba všeobecne.
Podľa § 145 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení je Sociálna poisťovňa povinná vrátiť poistné zaplatené bez právneho dôvodu, fyzickej osobe alebo právnickej osobe povinnej odvádzať poistné alebo jej právnemu nástupcovi do 30 dní od zistenia tejto skutočnosti Sociálnou poisťovňou alebo od doručenia písomnej žiadosti fyzickej alebo právnickej osoby povinnej odvádzať poistné.
Je možné, že odvádzateľ poistného požiadal o vrátenie poistného, ale v skutočnosti príslušná pobočka Sociálnej poisťovne zistila, že to nie je prípad poistného, zaplateného bez právneho dôvodu a poistné bolo v skutočnosti zaplatené správne.
Okrem toho treba zdôrazniť, že podľa § 145 ods. 4 uvedeného zákona poistné, ktoré je Sociálna poisťovňa povinná vrátiť, sa použije na zápočet pohľadávky Sociálnej poisťovne voči právnickej osobe alebo právnickej osobe povinnej odvádzať poistné alebo voči jej právnemu nástupcovi. Takže je možné, že poistné, zaplatené bez právneho dôvodu, bolo použité na zápočet pohľadávky.
Vladimíra Pôbišová, riaditeľka odboru komunikácie s verejnosťou, Sociálna poisťovňa

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. október 2024 11:13