StoryEditor

Ako predísť podvodným ponukám na prácu

30.08.2006, 00:00

Nečestní sprostredkovatelia a podvodníci sa veľmi rýchlo prispôsobujú podmienkam a presúvajú sa v rámci EÚ. Ministerstvo však nemôže zverejniť mená podvodných agentúr, pokiaľ neboli právoplatne odsúdené. "V tejto súvislosti apelujeme na poškodených občanov, aby sa nebáli a tieto prípady nahlásili polícii v krajine, kde boli podvedení. Pokiaľ tak neurobia, nečestní sprostredkovatelia práce budú naďalej podvádzať ďalších ľudí," komentovalo ministerstvo zahraničných vecí správu slovenského veľvyslanectva v Madride, ktoré upozornilo na niektoré neseriózne ponuky sprostredkovať prácu v Španielsku.
Ministerstvo má informácie o podvodných sprostredkovaniach práce okrem Španielska aj v Portugalsku či vo Veľkej Británii.

Na čo si treba dať pozor
-- Nedávať neznámym ľuďom peniaze, a už vôbec nie bez potvrdenky. Treba si dávať pozor na to, že ak uzavrú akúkoľvek dohodu -- sprostredkovanie práce, ubytovania, akékoľvek služby -- všetko musí byť zachytené písomne na papieri a za všetky zložené peniaze si treba vypýtať účtenku.
-- Podľa platných zákonov môže agentúra od fyzickej osoby vyberať poplatok za sprostredkovanie až po poskytnutí služby,
-- Nikdy nič nepodpisovať, kým si všetko dobre neprečítam až po posledný riadok. Ak niečomu nerozumiem, bez obáv požiadam o odklad podpisu a nechám si to vysvetliť treťou stranou. Obrátim sa na naše veľvyslanectvá, ktoré spravidla majú informácie o problematických firmách. Netreba sa spoliehať na žiadne džentlmenské dohody. To platí aj pre služby cez internet, kde si treba všetko podrobne prečítať -- napríklad tam môže byť drobným písmom napísané, že ak kliknú na OK, tak súhlasia so všetkými podmienkami.
-- Pokiaľ firma nástojí na tom, že šek treba podpísať hneď, lebo prídete o prácu, je to prvý príznak možného podvodu.
-- Samozrejme, treba vedieť jazyk tej krajiny, v ktorej chcete pôsobiť.
-- Ak ľudia prichádzajú do krajiny a ešte si len hľadajú zamestnanie, musia byť vybavení na prežitie dvoch -- troch mesiacov, kým si nenájdu prácu. Budú potrebovať peniaze na dopravu, ubytovanie, stravu, kópie a preklady dokumentov atď.
-- To najdôležitejšie -- nikdy necestovať do zahraničia bez finančnej rezervy na spiatočnú cestu, resp. otvoreného spiatočného lístka (na autobus, vlak, lietadlo). Nikto nemôže garantovať, že si nájdete prácu rýchlo.

Ak už ste boli podvedení

Treba to ohlásiť na polícii v danej krajine a potom na slovenskom veľvyslanectve. Veľvyslanectvu sa to však dáva skôr na vedomie, pretože vo väčšine krajín veľvyslanectvá nemôžu vystupovať ako právny zástupca poškodeného, lebo diplomatické misie nie sú registrované, resp. nemajú licencie na vykonávanie právnických úkonov. Veľvyslanectvo sa môže skontaktovať s miestnymi orgánmi a žiadať o informáciu, čo sa vo veci deje, ale nemôže konať v mene poškodeného. Na právne zastupovanie si poškodení musia najať registrovaného právnika. Veľvyslanectvo môže pomôcť tým, že poskytne kontakty na políciu, právnikov, prekladateľov, prípadne inými radami.

Najviac neserióznych ponúk na prácu v zahraničí sa týka pomocných prác v poľnohospodárstve a v stavebníctve. Najviac prípadov zaznamenalo ministerstvo zahraničia v Španielsku, vo Švédsku, v Británii, vo Francúzsku a v Belgicku.
Podvodné firmy sa často skrývajú za seriózne spoločnosti. V tomto roku podvodníci už dobehli stovky Slovákov.

Niekoľko prípadov
Jedna skupina našich ľudí, ktorá dôverovala sprostredkovateľovi práce v Portugalsku, skončila na železničnej stanici v Madride. Napokon im pomohol náš konzulát v španielskej metropole.

Policajti v Leviciach pátrajú po neznámom podvodníkovi, ktorý sľuboval občanom sprostredkovanie brigády v Taliansku, pričom ich obral o peniaze. Ľudí nalákal inzerátom v novinách. Tým, ktorí sa prihlásili, poslal prospekt a požiadal o zálohu 1 300 Sk. Záujemcom neskôr oznámil, že sa s nimi stretne na námestí v Leviciach, kde podpíšu zmluvu. Podvodník takto oklamal 24 ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. október 2024 03:04