StoryEditor

Stanovená by mala byť len výška príjmu

20.03.2003, 23:00
Nedávno bola do systému dane z príjmu zavedená paušálna daň s cieľom pomôcť malým podnikateľom a živnostníkom. Má svojich zástancov aj oponentov. Aký je váš názor na ňu?

- Paušálnu daň považujem za výhodný spôsob zdaňovania malých podnikateľov, remeselníkov a živnostníkov. Mal by byť však všeobecnejším spôsobom zdaňovania podstatne širšej skupiny ľudí. Nemali by byť z možnosti paušálneho zdaňovania vyňaté niektoré profesie, alebo niektoré druhy remesiel a, naopak, niektoré vybrané do neho zahrnuté. Stanovená by mala byť len výška príjmu, ktorý by podliehal tomuto zdaňovaniu. Rozhodne by som použitie paušálnej dane rozšíril na všetkých malých podnikateľov a stanovil by som iba hornú hranicu príjmov z takéhoto podnikania, ktorá by bola hranicou medzi paušálnym a normálnym zdaňovaním.

Oponenti ale tvrdia, že tento spôsob zdaňovania umožňuje daňové úniky. Podľa nich by rôzne sadzby dane v novom zákone nemali zostať vôbec, pretože vraj vedú k špekuláciám.

- Nejaké slabosti a možné úniky tam zrejme sú, ale to na ich príjmy nevplýva. Jednoznačnou výhodou paušálneho systému je uľahčenie práce. Mnoho komplikácií daňovníkom spôsobuje najmä to, že sa zákony veľmi rýchlo menia. Časté novelizácie sú ťažko sledovateľné a preto tí jednoduchí ľudia, ktorí sa musia starať o prácu a výkony, nemajú čas starať sa a sledovať rôzne vestníky, legislatívu a všelijaké vyhlášky, ktoré daňové úrady vydávajú. Daňoví poradcovia sú pre remeselníkov a živnostníkov drahí a účtovníci tiež nestíhajú sledovať všetky zmeny, a preto sa aj oni potom často aj z neznalosti veci dopúšťajú daňových únikov.

Paušálnu daň označujú za nesystémový prvok v daňovom systéme.

- Niektorí to hovoria. Neviem ale pochopiť zmysel systémovosti nejakého kroku. Systémovosť je niečo, čo zapadá do všeobecnej mienky o zdaňovaní. Ak to zapadá, tak je to potom systémové. Lenže títo drobní podnikatelia sú zdaňovaní. Oni neunikajú z daní. Im sa len uľahčuje spôsob účtovníctva, spôsob narábania s daňami. Skutočnosť, že celú tú administratívu a jej zmeny nemusí podnikateľ sledovať, mu dáva obrovskú výhodu. Pokiaľ to nie je špekulant. Ale to je iná otázka. Na Slovensku máme dnes už okolo 300-tisíc remeselníkov so živnostenským listom. Títo remeselníci by skutočne nemali byť trestaní za to, že nimi sú, povinnosťou vypracovávať a odovzdávať zložité daňové priznanie. Ja v paušálnej dani nevidím nesystémovosť, alebo nejaké porušenie systému ako takého.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. október 2024 13:19