StoryEditor

Pozor na kontakty i rešpekt k mentalite

17.09.2007, 00:00
Turkov najviac zaujíma dovoz energetických súčastí, Slovensko by v tomto mohlo byť oveľa aktívnejšie než doteraz.

Každý výrobca, ktorý chcel niečo v Turecku predať alebo kúpiť, nemohol obísť začiatkom septembra všeobecný medzinárodný veľtrh v trojmiliónovom meste Izmir. Mnohé zahraničné firmy tam predstavili produkciu vyrábanú na tureckom trhu, napríklad svetové automobilky, výrobcovia potravín a potravinárskych technológií, stavebného materiálu, klimatizačných zariadení, obrábacích strojov, zariadení pre telekomunikácie, výpočtovej techniky a ďalších.
Dve desiatky našich firiem
Výrobný a exportný potenciál Slovenska v Izmire propagovala Agentúra SARIO i obchodný zástupca pri Ministerstve hospodárstva SR. Podľa Kataríny Ščepkovej z odboru medzinárodnej spolupráce sa prostredníctvom agentúry na veľtrhu ponúkali výrobky a služby 21 slovenských firiem, ktoré prejavili záujem etablovať sa v Turecku, prípadne rozšíriť spoluprácu o nové kontakty. Na veľtrhu sa prezentovali SES Tlmače, Vidra Žilina, Lobbing Slovakia, Telegrafia Košice, MicroStep-MIS-Bratislava, Murat Pezinok,Chirana Piešťany, Gasotherm-Plast Nové Zámky, Výskumný ústav obnoviteľných zdrojov energie Komárno, Stropov Bratislava, El spol. Spišská Nová Ves či Imuna-Pharm Michaľany. V prípade michaľanskej spoločnosti sa už predpokladá spolupráca pri výrobe veterinárnych prípravkov.
Možnosti sa črtajú našim výrobcom v spolupráci s Turkami aj vo viacerých oblastiach na tretích trhoch (plynovody a ropovody), ako sú napríklad Irak či Afganistan, ale aj krajiny bývalého ZSSR.
"Na veľtrhu v Izmire som bola už pred desiatimi rokmi, a odvtedy sa krajina veľmi zmodernizovala. Pribudli nové cesty, hotely, obchody, narástol aj celkový výrobný potenciál. Je tam veľa firiem vyrábajúcich v zahraničných licenciách autá, obrábacie stroje, potraviny a mnohé ďalšie," hovorí Ščepková.
Neobmedzené možnosti
Dohoda o obchodnej spolupráci medzi EÚ a Tureckom upravuje aj voľný obchod v oceliarskej či poľnohospodárskej výrobe, v dodávkach uhlia a podobne. Colná únia s EÚ vlastne znamená zapojenie Turecka do spoločného trhu. Osobitný zmysel to má pre priemyselné výrobky. Tým sa zároveň vytvorili lepšie podmienky aj pre Slovensko. To, čo Turkov zaujíma, pričom je to i v našich kapacitách, je dovoz energetických súčastí. Veď dovoz ropy a zemného plynu spolu s uhlím a elektrickou energiou z vodných elektrární tvorí najväčšiu časť energetických potrieb Turecka. Preto vyhľadáva subdodávateľov na infraštruktúru, rovnako subdodávky pre železničnú dopravu, ekologické zariadenia, čistiarne odpadových vôd, čerpadlá, kompresory, obrábacie stroje, chladničky, ale i automobilové ťahače.
Pred bránou ministerstva
Môže sa stať, že naši podnikatelia sa v tejto krajine neobmedzených možností dostanú do situácie, keď sa budú cítiť stratení. Aby nezostali stáť pred záplavou byrokracie - pretože na všetky aktivity v Turecku budú potrebovať pečiatku od ministerstva priemyslu, obchodu a vidieka - môžu využiť služby poradenskej spoločnosti Veefor-International Consulting v Istanbule, ktorú založil bývalý slovenský obchodný radca v Turecku. Ten sa snaží pomôcť nielen našim biznismanom, ale aj tureckým podnikom etablovať sa v krajinách Vyšehradskej skupiny. Spoločnosť vyhľadáva obchodných partnerov, pomáha zakladať firmy, organizuje semináre, obchodné misie, asistuje pri kooperácii tureckých podnikov s firmami krajín V4.
Zdá sa, že Turecko svoj sen o prekročení Bosporu skôr či neskôr naplní. Ekonomika a politika vždy kráčali spolu, ale biznismeni teraz vykročili trochu rýchlejšie.
Peter Martinek
Pokračovanie na budúce: Mexiko

Obchodné zvyklosti
Obchodovanie s tureckými partnermi má špecifiká. Napríklad treba rešpektovať určité percento nábožensky založených obchodníkov, ktorí dodržujú zásady modlenia päťkrát denne, pôst počas ramadánu, zákaz jedenia bravčoviny či abstinenciu. Pri rokovaniach je všeobecným zvykom, že predávajúci nadsadí cenu, z ktorej počas obchodného rokovania postupne spúšťa. Rozhodne sa nedá spoliehať, že navrhovaná cena sa bude akceptovať bez pokusu o výrazné zníženie.
V obchodných vzťahoch sú mimoriadne dôležité osobné kontakty. Väčšina Turkov sa drží zásady, že v obchode je niekedy dôležitejšie získať priateľa ako peniaze, a preto sa snažia dosiahnuť takú dohodu, aby boli obe strany spokojné a obchodné vzťahy sa ďalej rozvíjali. V tomto smere sú neraz aj emocionálni - radšej stratia lukratívny obchod, než by mali obchodovať s človekom, ktorý im je nesympatický, podviedol ich či oklamal. Treba spomenúť i niektoré charakteristické črty tureckej mentality - mimoriadna pohostinnosť, dobrosrdečnosť a otvorenosť. Na druhej strane však hrdosť a odmeranosť po akejkoľvek osobnej urážke alebo urážke náboženského cítenia, Turecka ako krajiny, či kritike zakladateľa republiky Ataturka.
Po uzatvorení kontraktu treba starostlivo dohliadať na plnenie - ani nie preto, žeby turecký partner nechcel zaplatiť alebo splniť, k čomu sa zaviazal, ale skôr pre silnú tendenciu robiť veci na poslednú chvíľu.
Turecký administratívny a právny systém je povestný vysokou byrokraciou. Vybavovanie povolení, osvedčení a iných dokladov na úradoch je časovo veľmi náročná a pre cudzinca často nepochopiteľná procedúra. "Drobné pozornosti" na urýchlenie postupu sú teda ich neodmysliteľnou súčasťou.

01 - Modified: 2003-06-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. október 2024 05:17