StoryEditor

Považská Bystrica: Hold ríši Inkov

26.03.2007, 00:00

Malý kúsok ríše Inkov vyrástol pred piatimi rokmi priamo v srdci Považskej Bystrice. Nápad vybudovať v strede mesta peruánsku banku (Banco del Peru), v ktorej návštevníci neurobia žiadne finančné operácie, s výnimkou platby za obed či večeru, vnukla majiteľom podniku samotná lokalita. Reštauráciu obkolesuje niekoľko bánk, a tak sa do bankového prostredia medzi ne včlenili a pridali ďalšiu. Pútavým názvom chceli zároveň pritiahnuť k obedu i zamestnancov okolostojacich bánk. Pri voľbe názvu Banco del Peru zohrala rolu aj inšpirácia jedného z majiteľov reštaurácie Južnou Amerikou. Mexické podniky u nás v uplynulých rokoch vyrastali ako huby po daždi. Inšpirovať sa Peru bolo osobitejšie.
Spolumajiteľ a konateľ reštaurácie Martin Hudek však netají, že pomenovanie podniku podľa peruánskej banky je skôr marketingový ťah na prilákanie zákazníkov. Aj keď chceli názvom i peruánskym duchom upútať, myslí si, že návštevníci kladú oveľa väčší dôraz na kvalitu a úpravu jedla, kvalitu obsluhy či ceny ako na interiér.
Z gastronomického hľadiska má podnik k peruánskemu štýlu stravovania ďalej ako výzdobou. Peruánske špeciality nie sú podľa Hudeka našincom veľmi blízke, preto pri výbere jedál padla voľba na zmiešanú kuchyňu.
Pri zariaďovaní reštaurácie mali majitelia jasno -- vybaviť ju nábytkom a doplnkami z prírodných materiálov, dreva a kameňa. "Podobu interiéru sme konzultovali s bratislavským architektom, i keď sme mali aj vlastné nápady. Od začiatku sme inklinovali skôr k hranatým ako oblým tvarom," dodáva.
Na jednej zo stien sa vyníma maľba s peruánskym motívom, pochádza však z dielne slovenskej výtvarníčky. Na Slovensku sa zhotovovala aj väčšina nábytku a väčších doplnkov. Časť drobnejšej výzdoby doviezli priamo z Peru, alebo má aspoň peruánsky pôvod a za jej kúpou sa vycestovalo za hranice.
Oživiť reštauráciu v peruánskom duchu nebolo finančne príliš náročné. Prevažná väčšina z asi 15 miliónov korún totiž smerovala podľa Hudeka do stavebných úprav, prebudovania objektu na reštauráciu či kúpy technológií a nábytku.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. október 2024 05:45