StoryEditor

Milionárkou zo dňa na deň

22.08.2005, 00:00

Keď Kiran Mazumdar-Shawová v roku 1978 v prenajatej búde založila svoju firmu, žiadny Ind ani len vo sne nepredpokladal, že jedného dňa sa toto vtedy 25-ročné dievča stane najbohatšou ženou krajiny.

Šéfka Bioconu jazdí po uliciach svojho rodného mesta Bangalore v striebornom mercedese a stala sa symbolom inovatívnej sily novej generácie indických podnikateľov, ktorí sa pripravujú na globálnu expanziu. Kto ju stretne, rýchlo si všimne, že ženu s toľkým sebavedomím nie je možné zastaviť.

Z núdze cnosť
Ako vznikol Biocon? Mazumdar-Shawová chcela pokračovať v šľapajach svojho otca a po štúdiu v Austrálii sa stala prvou indickou pivovarníčkou. No v tomto konzervatívnom mužskom biznise sa jej nedarilo. S 200 dolármi štartovacieho kapitálu sa preto rozhodla zužitkovať svoje znalosti o fermentácii na výrobu enzýmov z papájí a tropických rýb. "Bolo takmer nemožné nájsť zamestnancov," spomína na svoje začiatky. "Nikto nechcel pracovať pre ženu."
Šarm a presvedčovacia schopnosť jej pomohli prekonať túto prekážku a neskôr prijala talentovaných mladých vedcov. Dokonca presvedčila aj špičkových ľudí, ktorí sa vysťahovali do USA, aby sa vrátili domov a pracovali pre Biocon.
A oplatilo sa. Vďaka neobyčajne jednoduchej hierarchii, veľkorysému podielu zamestnancov na zisku a rodinnej atmosfére konzultačná firma Hewitt v roku 2004 vyhlásila Biocon za najlepšieho zamestnávateľa Indie. "Kto chce zamestnancov motivovať k novým nápadom, musí im ponechať veľa slobody," znie jej krédo dodnes.

Považovali ju za blázna
Keď sa jej v 80. rokoch podarilo splniť si sen o vlastnom výskume a v 90. rokoch využila fermentačnú techniku Bioconu na vstup do biofarmaceutického priemyslu, označili ju bankári za blázna. "Stala som sa nedotknuteľnou," hovorí Mazumdar-Shawová.
Medzičasom však jej spoločnosť nemá žiadne finančné problémy. Záujem pri minuloročnom uvedení akcií Bioconu na burzu prekonal ponuku 33-násobne. Zakladateľka firmy sa prakticky cez noc stala bohatšou o 400 miliónov dolárov a zamestnanecké akcie urobili z mnohých milionárov.
Spoločnosť
Obrat firmy vlani vzrástol o 34 percent na 162 miliónov dolárov a čistý zisk o 42 percent na 44 miliónov dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. október 2024 17:36