StoryEditor

Stále málo MBA absolventov

30.06.2005, 00:00
"MBA nie je nostrifikované nikde na svete. Jeho kvalita preto veľmi závisí od úrovne školy, ktorú si človek vyberie," vysvetľuje marketingový manažér európskej centrály spoločnosti Orange v Londýne Marian Gazdík a zároveň predseda Slovenskej asociácie absolventov MBA. Asociácia vznikla v polovici roku 2004. Má zhruba tridsať aktívnych členov. Združuje na báze dobrovoľnosti absolventov slovenských a zahraničných MBA škôl, predovšetkým absolventov troch programov (každý má ešte svoje vlastné združenie). Ide o študijný program ESCP-EAP v Berlíne (prvý rok sa študuje v Centre ďalšieho vzdelávania Ekonomickej univerzity), ďalej Weekend Executive MBA program na Fakulte manažmentu Univerzity Komenského a program City University, organizovaný britskou The Open University.
Gazdík označuje MBA za najvyššiu formu manažérskeho vzdelávania. Odporúča ho preto ľuďom s vysokoškolským diplomom (nielen ekonomickým) a niekoľkými rokmi praxe. Na Slovensku sú však aj školy, ktoré prijímajú ľudí so stredoškolským vzdelaním, čo má vplyv na kvalitu i cenu za takéto štúdium.
Absolvovanie štúdia MBA dáva podľa neho ľuďom šancu dobre sa uplatniť v hospodárskej oblasti. Na Slovensku však nemá ešte takú váhu ako v zahraničí. "Slovenské firmy síce vedia o čo ide, ale ukončené štúdium MBA nemajú ako požiadavku pri prijímaní nového zamestnanca. Situácia sa však aj v tomto smere zlepšuje," približuje Gazdík. Možno aj preto, že ešte len malé percento Slovákov toto štúdium ukončilo. Ich počet odhaduje na zhruba 250.
Na Slovensku stojí celé štúdiu zhruba od 150- do 500-tisíc korún. Existuje podľa neho už dosť slovenských firiem, ktoré podporujú takéto vzdelávanie svojich zamestnancov. Sám si však naň požičal v banke. Prvý rok študoval po víkendoch na Centre ďalšieho vzdelávania Ekonomickej univerzity v Bratislave. Druhý rok v Nemecku. Polovicu tohto času mu zabrala povinná prax. Druhý polrok strávil denných štúdiom v Berlíne.

Najlepšie MBA školy v Európe (štúdium v tis. eur)
1. Insead (Francúzsko) 43,5
2. London Business School (Veľká Británia) 42,0
3. IMD (Švajčiarsko) 35,8
4. IESE (Španielsko) 58,9
5. Rotterdam (Holandsko) 34,0
6. Empresa (Španielsko) 36,0
7. Said, Oxford (Veľká Británia) 26,0
8. Manchester Business School (Veľká Británia) 20,6
9. SDA Bocconi (Taliansko) 31,5
10. Warwick (Veľká Británia) 24,4
Zdroj www.dynamocareer.com
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. október 2024 06:33