StoryEditor

Študenti vraj netúžia po kvalitných školách

29.03.2007, 00:00

Necelá tretina vysokoškolákov sa rozhoduje pre štúdium na škole podľa toho, či je kvalitná. Vyplýva to zo študentského prieskumu, ktorý urobila Akademická ratingová a rankingová agentúra (ARRA).
Predseda ARRA Juraj Barta povedal, že vysokým školám sa vyčíta ich nízka kvalita, ale na druhej strane "nie je veľký dopyt po kvalite ani zo strany študentov". Podľa neho jednou z príčin je aj to, že u nás absolventi vysokých škôl nemajú problém nájsť si prácu. Pri ich zamestnávaní sa neberie ohľad na to, aký odbor vyštudovali.
Podľa prieskumu možno rozlišovať na základe dôvodov na výber školy štyri typy študentov. V prvej skupine sú mladí ľudia, ktorí sa rozhodujú pre vysokú školu podľa jej prestíže, kvality a možnosti uplatnenia sa v praxi. Z výskumu vyplynulo, že sem patrí viac žien ako mužov. Mužské pokolenie dominuje skupine, ktorá je opakom prvej skupiny. Charakterizuje ju to, že školu si vybrali aj podľa toho, či sa na ňu dostali bez prijímačiek. Títo študenti vyjadrili najmenšiu spokojnosť so školou. Ďalšiu skupinu tvoria tí, ktorí si volia školu tak, aby mali čo najnižšie náklady. Väčšinou študujú v mieste svojho bydliska. Charakteristickou črtou štvrtej skupiny je jej záujem o študentský život. Najväčšmi ich zaujíma, či škola sídli v meste, kde majú priateľov a sú možnosti na zábavu.
Z výsledkov prieskumu vyplýva, že jedna pätina vysokoškolákov je vyslovene nespokojná so svojou školou, necelá polovica pociťuje miernu spokojnosť. Iba 14 percent vysokoškolákov je veľmi spokojných. Predseda Študentskej rady vysokých škôl Jaroslav Juriga to považuje za alarmujúce. "Vysoké školy majú stále čo dobiehať v skvalitňovaní učebných osnov, študijných podmienok, ktoré poskytujú," povedal Juriga. Študenti sú najmenej spokojní s technickým vybavením škôl a uvítali by lepší prístup k internetu. Problémy vidia aj v nedostatočnom vybavení knižníc. "Je to zásadný problém, v zahraničí sú knižnice niečo, s čím sa školy chvália," uviedol Barta.
ARRA v spolupráci s prieskumnou agentúrou GfK Slovakia poslali e-mail s dotazníkom 20 tisícom študentov. Z prieskumu vylúčili vysokoškolákov z prvých ročníkov. Odpovede im prišli od takmer troch tisícok študentov, pričom 2 015 dotazníkov akceptovali. Vysokoškoláci väčšinou zabúdali odpovedať na všetky otázky. Údaje zbierali v novembri a decembri minulého roka. Rastislav Kočan z GfK Slovakia považuje výsledky za reprezentatívne. Súkromné školy zatiaľ do prieskumu nezapojili. ARRA už dvakrát zverejnila správu o hodnotení vysokých škôl.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. október 2024 11:24