Ak sa spýtame, čo riadi naše telo, veľká väčšina z nás odpovie mozog.
Ak by sme túto otázku položili v niektorej ázijskej krajine, odpoveď by mohla znieť brucho.
Ázijská medicína považuje brucho, predovšetkým črevá, za miesto, odkiaľ je riadené naše telo.
Ale vráťme sa do Európy. Či sa nám to páči alebo nie, črevá hrajú v našom organizme jednu z najdôležitejších funkcií a priamo či nepriamo ovplyvňujú každú bunku v našom tele.
Teraz nechcem hovoriť o trávení či vstrebávaní potravy, ale o baktériách, ktoré sú prítomné v našich črevách. A nie je ich málo -- 1,5 kg alebo sto triliónov, t. j. 10 x viac ako všetkých ostatných buniek v tele.
Baktérií je asi 500 druhov a v zdravom tele prevládajú "dobré" baktérie nad "zlými". Medzi dobré baktérie patria hlavne mliečne baktérie -- laktobacily a nazývame ich probiotické baktérie (pro bios -- pre život). Tieto baktérie vedia spracovať cukry na kyselinu mliečnu a ďalšie kyseliny. Produkujú tiež množstvo enzýmov, ktoré premieňajú zložky potravy na jednoduchšie látky, ktoré neskôr črevná sliznica prijme ako základ výživy pre všetky ľudské bunky. Svojím spôsobom zlepšujú činnosť čreva, zvyšujú odolnosť proti infekciám, tlmia účinok "zlých" baktérií v čreve, odstraňujú voľne radikály v čreve. Laktobacily umožňujú produkciu dôležitých vitamínov, podieľajú sa na vstrebávaní dôležitých látok, ako je vápnik, železo a svojím spôsobom sa výrazne podieľajú na imunite človeka a prevencii alergických ochorení.
Baktérie mliečneho kvasenia vo veľkej miere rozhodujú o tom, aký bude náš zdravotný stav:
-- budeme či nebudeme unavení
-- ako budeme znášať stres
-- ako budeme vyzerať -- akú budeme mať kožu, pleť
-- ako rýchlo budeme starnúť
-- ako často budeme či nebudeme chorí -- od obyčajných tráviacich problémov, ako napríklad nadúvanie, po hnačku, zápchu... až po rôzne chronické črevné ochorenia, chronické zápaly, alergické ochorenia, kožné ochorenia, plesňové ochorenia, u žien pošvové výtoky...
U tehotných žien zasa nedostatok laktobacilov v čreve môže rozhodnúť o výskyte alergie ich narodeného dieťaťa.
Vo svojom dôsledku majú laktobacily veľký vplyv aj na to, či ochorieme alebo neochorieme na nádorové ochorenie -- napr. karcinómom hrubého čreva.
V čreve sú tiež tzv. zlé baktérie. Tie tam patria a pokiaľ je človek zdravý, zvlášť neškodia. Pokiaľ je vaše telo nejakým spôsobom oslabené, množia sa a potlačia "dobré" baktérie a rozvinie sa choroba.
Čo pomáha nárastu "zlých" baktérií?
-- je to zlá strava -- jeme veľa sladkostí, bieleho pečiva, prepálených tukov, veľa mäsa;
-- jeme málo ovocia, zeleniny, málo kyslomliečnych výrobkov;
-- jeme stravu ťažko stráviteľnú, jednostrannú či nevhodne kombinovanú;
-- jeme nárazovo, vo veľkom množstve naraz;
-- negatívny vplyv prostredia -- zlé životné a pracovné prostredia, smog, prach, škodlivé látky v ovzduší...;
-- fajčenie, stres, prepracovanie;
-- antibiotiká -- hlavne širokospektrálne -- tie nerozlišujú "dobré" či "zlé" baktérie, preto vybíjajú "dobré" baktérie, ktoré držia na uzde "zlé" baktérie, čo vedie k ich premnoženiu a pridávajú sa komplikácie liečby -- od únavy, malátnosti, hnačiek až k plesňovým ochoreniam...
A kde získame dostatok probiotických baktérií?
Základom je strava, ktorá je bohatá na probiotické baktérie. Sú to všetky kyslomliečne výrobky, ako acidofilné mlieko, biojogurty, bryndza, tepelne neošetrené syry. Je to dokázané nielen vedecky, ale i zo života niektorých národov, kde zvýšená konzumácia tejto potravy vedie k malej chorobnosti a dlhovekosti.
Časť mliečnych baktérií je zničená v žalúdku, kde je kyslé prostredie, takže sa do čreva dostáva už zredukované množstvo "dobrých" baktérií. Preto treba konzumovať tieto výrobky pravidelne a vo väčšom množstve.
To sa v dnešnej hektickej dobe nemusí každodenne podariť. Je možné preto chýbajúce laktobacily v strave doplniť vhodnými produktmi, ktoré sa dajú zakúpiť v lekárňach. Sú to špeciálne pripravené produkty v kapsuliach, kde sú kultúry aktívnych acidofilných baktérií -- laktobacilov -- vo veľkom množstve. Je treba žiadať laktobacily, ktoré v kapsule, ktorá je potiahnutá špeciálnym povlakom a tým odolná proti žalúdočným kyselnám, aby tak nedošlo k zničeniu laktobacilo v žalúdku a výrobca by mal garantovať aspoň 6 miliárd aktívnych baktérií a aspoň 5 druhov kmeňov baktérií.
Jedna kapsula kvalitných živých kultúr laktobacilov dokáže nahradiť 20 kvalitných biojogurtov.
Ideálne je konzumovať jeden biojogurt denne s jednou kapsulou kvalitného laktobacilu, to je najlepšia prevencia pre naše telo, pretože živé kultúry pracujú najlepšie, pokiaľ sa naviažu na mliečnu stravu.