17.04.2003, 00:00

Včera japonské akcie nadviazali na predchádzajúce posilnenie, keď získali vďaka technologickým titulom, najmä Tokyo Electron, ktoré získali 6,18 %. Výrobca počítačov Fujitsu pridal 2,86 %. Hlavný index tokijskej burzy získal 40,66 bodu, čo je 0,52 %, keď uzatváral na 7879,79 bodu. Rast cien akcií technologických firiem je dôsledkom posilnenia burzovej pozície Intelu a Microsoftu. Obavy z budúcnosti domácej ekonomiky však pretrvávajú. (hn/al)
Spotrebiteľské ceny v Európskej menovej únii rástli v marci najrýchlejšie od apríla 2001, keď medzimesačne vzrástli o 0,6 %. Na raste sa najviac podieľalo ošatenie, ktorého ceny narástli o 4,9 %, čo je najviac od roku 2000. V medziročnom porovnaní dosiahla inflácia 2,4 % a je už ôsmy mesiac nad dvojpercentnou hranicou určenou Európskou centrálnou bankou ako strop cenovej stability. (Reuters)
Podľa viceguvernéra Českej národnej banky O. Dědeka sú základné úrokové sadzby českej centrálnej banky dosť nízke na to, aby podporili rast domácej ekonomiky. Preto s ich ďalším znižovaním netreba rátať. Proti zníženiu úrokov hovorí aj očakávaný rast inflácie -- až o 2,5-percentného bodu -- v ČR pred jej vstupom do Európskej únie. Rast inflácie sa očakáva v súvislosti so zvýšením daní. Podľa viceguvernéra by mohlo byť zníženie sadzieb byť dokonca kotraproduktívne. (Reuters)
Ceny ropy ostávajú na svetovom trhu zatiaľ takmer nezmenené. Trh očakáva rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), či produkciu čierneho zlata napokon zníži alebo nie. Neistotu dopĺňajú dohady o rýchlom návrate k ťažbe ropy na irackých ropných poliach. Cena americkej ropy klesla o 11 centov za barel na 29,18 USD, londýnska ropa Brent sa posilnila o 6 centov na 25,22 USD za barel. (SITA)

Česká poslanecká snemovňa zamietla včera návrh vlády na zvýšenie spotrebných daní z cigariet a liehu. Prijatie zákona malo do štátneho rozpočtu priniesť asi 1,5 mld. CZK. Minister financií však mieni nový návrh tohto zákona predložiť do niekoľkých týždňov. Podľa zamietnutej novely sa mala daň najpredávanejších cigariet zvýšiť asi na 44 % z terajších 40 % z ceny. Daň za liter 100-percentného liehu sa mala zvýšiť na 265 z terajších 234 CZK. (ČTK)


Americké spotrebiteľské ceny v marci medzimesačne stúpli o 0,3 % po februárovom náraste o 0,6 %. Tento vývoj spôsobil skoro výlučne prudký nárast cien energií. S vylúčením volatílnych cien potravín a energií ceny medzimesačne stagnovali po februárovom náraste o 0,1 %. Analytici očakávali zvýšenie indexu spotrebiteľských cien (CPI) o 0,4 %, kým jadrovú infláciu odhadli na 0,2 %. (SITA)

Deficit štátneho rozpočtu Poľska bol v marci 3,8 mld. poľských zlotých. V pomere k hrubému domácemu produktu sa mierne zvýšil na 5 percent z februárových 4,9 percenta. V januári to bolo 4,8 percenta. Celkovo za prvé tri mesiace hodnota rozpočtového schodku dosiahla 15,5 mld. zlotých, čo predstavuje 40 percent z tohtoročného rozpočtového plánu. Je to síce menej ako rovnakom období minulého roka, kedy sa schodok po troch mesiacoch naplnil na 41,7 percenta, ale viac, ako si predsavzala vláda, ktorá chcela mať v závere prvého štvrťroka deficit do 37 percent z celoročného zámeru. (hn/ľja)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. október 2024 15:28