StoryEditor

Svetová banka rozširuje aktivity v Rusku

16.06.2003, 00:00

Súkromná úverová inštitúcia Svetovej banky Medzinárodná finančná korporácia (International Finance Corporation -- IFC) rozhodla o rozšírení svojich operácií na území Ruskej federácie. Len minulý týždeň IFC oficiálne podpísala poskytnutie úveru pobočke ruskej centrálnej banky Moscow Narodnyj Bank (MNB) v celkovej hodnote 100 mil. USD. Ako uviedol riaditeľ IFC pre oblasť strednej a východnej Európy Edward Nassim, poskytnutie úveru dokazuje, že IFC si je vedomá pozitívnych zmien, ktoré sa v poslednom období udiali v ruskom bankovom sektore. Podľa riaditeľa Moscow Narodnyj Bank Igora Suvorova je päťročný úver pre ruskú banku so sídlom v Londýne doteraz najväčší pre akúkoľvek ruskú inštitúciu a, navyše, pomôže ďalším ruským spoločnostiam získať lepší prístup k strednodobým úverom. Ako dodal, banka už rokuje o posunutí peňazí do firiem v ropnom, plynárenskom, chemickom a metalurgickom sektore, ako aj v sektore služieb. Úver však okrem toho podporí úsilie centrálnej banky sprivatizovať MNB. Podľa viceguvernéra centrálnej banky Olega Vjugina plánuje Ruská národná banka sprivatizovať približne 89-percentný podiel v MNB, aj keď, ako dodal, prípravy sú zatiaľ len v počiatočnej fáze. Celkové aktíva Moscow Narodnyj Bank dosiahli začiatkom roka hodnotu 1,8 mld. USD.
Do dnešných dní uvoľnila IFC úvery len pre sedem ruských bánk, pričom ich spoločná hodnota nedosiahla ani 100 mil. USD, ale 100-miliónový úver plánuje uvoľniť zasa pre EuroBank so sídlom v Paríži, ktorej 87 % vlastní ruská centrálna banka. Tá okrem iného vlastní aj podiely v tzv. Sovzagranbanks, ktoré otvorili Rusi ešte v časoch Sovietskeho zväzu na zabezpečovanie ruského zahraničného obchodu.
Najväčším úverom od IFC vôbec však bude pôžička štátnej banke Vneštorgbank, druhej najväčšej v Rusku, v celkovej hodnote 200 mil. USD. Okrem bankového sektora IFC investuje v najväčšej krajine na svete aj do priemyselných sektorov. V súčasnosti rokuje s druhou najväčšou leteckou spoločnosťou v Rusku Sibír o finančnej pomoci na jej expanziu. Aj keď E. Nassim neuviedol výšku úveru, zdroj blízky rokovaniam informoval o 20 mil. USD. V prípade úspešného uzatvorenia úverovej linky by to bola druhá pôžička IFC pre ruský sektor civilného letectva. Minulý rok poskytla IFC úver v celkovej výške 29,9 mil. USD nákladnej leteckej spoločnosti Volga-Dnepr na výrobu obrieho lietadla An-124-100 Ruslan, ktoré by popri ďalších Ruslanoch malo zabezpečovať prepravu nadrozmerných nákladov po svete. Tieto služby využívajú najmä hviezdy šoubiznisu na prepravu ťažkej aparatúry, ale aj významné firmy a organizácie ako Lockheed Martin, General Electric, British Petroleum či Organizácia Spojených národov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. september 2024 06:21