StoryEditor

Len dlhopisy dôchodkom nepomôžu

12.05.2003, 00:00

V kapitalizačnom pilieri by sme nemali byť obmedzovaní v tom, či chceme investovať do dlhopisov, akcií alebo iných cenných papierov. Ak sa takéto limity stanovia, vznikne v jednotlivých dôchodkových fondoch problém s diverzifikáciou, čiže rozložením portfólia. Uviedol to pre HN bývalý člen expertnej skupiny ministerstva práce pre dôchodkovú reformu Martin Thomay. Keď sa prijmú takéto obmedzenia, fondy budú investovať do podobných "nízko rizikových" cenných papierov, čo negatívne ovplyvní ich výnosy. "Z pohľadu finančnej teórie i racionálneho uvažovania nemá zmysel stanovovať limity podľa typu cenného papiera," tvrdí Thomay. Priestor vidí v určení maximálneho podielu cenných papierov od jedného emitenta, ktorý by dôchodkové správcovské spoločnosti mohli nakúpiť. Znížilo by sa tým prípadné riziko straty, keďže v portfóliách by boli cenné papiere od niekoľkých emitentov. "Obmedziť by sa mal nákup akcií od firiem z tej istej podnikateľskej skupiny, ako je dôchodková správcovská spoločnosť," myslí si Thomay. Varovať by nás mal prípad amerického Enronu. S jeho pádom skrachoval aj jeho penzijný fond, ktorý nakupoval výlučne akcie Enronu. Ďalšie limity by sa mali týkať regiónov a priemyselných odvetví.
Prípadné stanovenie investičných limitov závisí podľa výkonného riaditeľa Asociácie správcovských spoločností (ASS) Petra Goceliaka od nastavenia parametrov kapitalizačného piliera, čo už nie je len otázka politická, ale aj ekonomická. "V prvom rade by sa mal jednoznačne definovať účel druhého kapitalizačného piliera a až následne investičné limity," uviedol šéf ASS. Ministerstvo práce s limitmi počíta. "Stanoví ich zákon, pričom budeme prihliadať na to, aby bola zaistená bezpečnosť investovania," povedal hovorca ministra práce Martin Danko. Šéf Stredoeurópskeho inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy INEKO Eugen Jurzyca dopĺňa, že popri zaistení čo najvyššej bezpečnosti a výnosnosti je dôležité, aby mal investor možnosť vybrať si investičnú stratégiu podľa svojich predstáv buď menej alebo viac rizikovú. "To sa bude dať pri kvalitnej súťaží penzijných spoločností aj bez kvantitatívnych limitov," tvrdí Jurzyca.
V rámci určovania limitov môže ministerstvo práce stanoviť povinnosť nakupovať štátne cenné papiere. Prípadne, ak sa stanovia veľmi striktné limity bezpečnosti, potom budú dôchodkové správcovské spoločnosti nútené nakupovať štátne dlhopisy aj bez stanovenia zákonnej požiadavky. Keď by väčšina investícií napokon skončila v "bezpečných" štátnych cenných papieroch, neriešil by sa tým demografický problém. "Z pohľadu druhého piliera to potom nemá žiadny význam, pretože by v podstate iba nahrádzal priebežný systém," vysvetľuje Thomay. Zdôrazňuje, že druhý pilier, v ktorom si budeme na dôchodok šetriť odkladaním na osobné účty, by nemal slúžiť na financovanie štátneho dlhu prostredníctvom investovania do štátnych dlhopisov. "Z dlhodobého hľadiska nedokážu priniesť investorovi vyšší reálny výnos ako dve percentá," povedal Thomay.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. október 2024 10:28