StoryEditor

Česká vláda žaluje ČSOB

24.07.2007, 00:00
Autor:
SITASITA
Česká vláda podala žalobu proti banke ČSOB, ktorou sa domáha zaplatenia minimálne 26,7 miliardy českých korún ako kompenzácie hodnoty očistenej skrachovanej Investiční a Poštovní banky, ktorú ČSOB získala 19. marca roku 2000.

České ministerstvo financií tiež zaslalo na sekretariát Medzinárodného arbitrážneho súdu v Paríži žalobnú odpoveď, v ktorej odmietlo požiadavku ČSOB, ktorá chcela, aby jej vláda v súvislosti s IPB zaplatila 1,7 miliardy českých korún. Banka IPB bola svojho času treťou najväčšou v Českej republike, v roku 2000 však na ňu bola uvalená nútená správa a vzápätí bola predaná konkurenčnej ČSOB. V minulom roku uzavrela česká vláda šesťročný spor s japonskou investičnou bankou Nomura, ktorú obviňovala z krachu IPB. Obe strany sa zmierili a ukončili tak arbitráže, v ktorých požadovali desiatky miliárd korún. Vládu doteraz stála celá kauza viac ako 100 miliárd českých korún. ČSOB je univerzálnou bankou pôsobiacou na území Českej a Slovenskej republiky, ktorá vznikla v roku 1965. V roku 1999 prešla ČSOB zásadnou zmenou a jej majoritným akcionárom sa stala belgická KBC Bank. V tomto roku by banka na Slovensku mala ukončiť proces transformácie v rámci osamostatnenia a oddelenia slovenských aktivít od aktivít v Českej republike.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. júl 2024 05:35