StoryEditor

Burzoví hráči ubránili cenu ropy

26.09.2005, 00:00
Na burze s ropou opäť kraľovali veľkí hráči. Do trhu naskákalo množstvo špekulantov, ktorí očakávali prekonanie historického maxima na úrovni 70,80 dolárov za barel. Lenže fondy nepripustili rast ceny nad 68 dolárov, rozhodli sa na tejto hranici "shortovať" a predávali ropu každému, kto o ňu prejavil záujem.

Minulý týždeň sa obchodovanie s ropou na komoditných burzách nieslo v znamení hrozby, ktorú predstavoval hurikán Rita. Cena ropy po hurikáne Katrine sústavne klesala a novembrový kontrakt ľahkej ropy na burze NYMEX testoval dôležitú technickú úroveň 63 dolárov za barel (159 litrov).
Obchodníci začali Rite venovať pozornosť až po tom, keď meteorológovia z NHC naznačili spresnený odhad jej sily a smeru. Mierila priamo do srdca amerického petrochemického priemyslu, ktoré sa nachádza na texaskom pobreží Mexického zálivu v okolí Houstonu. V Texase za normálnych okolností pracuje 26 rafinérií s celkovou operačnou kapacitou 4,6 milióna barelov ropy denne. Desať veľkých prevádzok (každá nad 200 000 barelov denne) je rozmiestnených na 150 kilometroch pobrežia medzi mestami Houston a Port Arthur. Rafinéria spoločnosti ExxonMobile v meste Baytown je s 557 000 barelmi vôbec najväčšou v USA. Po tejto správe nasledovala panika a v pondelok stúpla cena ropy o 4,17 dolára za barel -- najvyšší denný nárast v histórii. Na jednom kúpenom futures kontrakte sa tak dalo zarobiť 4 170 dolárov.
Obavy investorov boli v tej chvíli opodstatnené, v súvislosti s Ritou prichádzali čoraz horšie správy. Ťažobné spoločnosti evakuovali svojich pracovníkov z plošín v Mexickom zálive. Pre extréme počasie bol uzavretý námorný terminál v Louisiane, ktorým sa do krajiny importuje 1,2 milióna barelov ropy denne. V závere minulého týždňa tak nepracovala takmer štvrtina (23 percent) rafinérskych kapacít v USA.
Pri všetkých týchto správach sa cena čierneho zlata začala od stredy (maximum na úrovni 68,10) znižovať... V piatok hurikán "klopal na dvere" a ropa sa uzavrela pri cene 64,19, čo predstavuje týždenný nárast o zanedbateľných 1,32 percenta. Ako je to možné? Na burze opäť kraľovali veľkí hráči. Po všetkých spomenutých správach prišlo na trh množstvo špekulantov, ktorí očakávali prekonanie historického maxima na úrovni 70,80 dolára za barel. Lenže fondy nepripustili rast ceny nad 68 dolárov, rozhodli sa na tejto hranici "shortovať" a predávali ropu každému, kto o ňu prejavil záujem. Risk sa im podaril. Hurikán Rita nezasiahol oblasť Houston-Galveston, prvé odhady škôd hovoria o sumách tri až šesť miliárd dolárov, čo je v porovnaní s Katrinou (40 -- 60 miliárd) maličkosť. Pokles ceny ropy ešte urýchlilo pokrývanie dlhých pozícií, ktoré malí investori postupne -- a so stratou -- opúšťali na úrovniach 66 a 65 dolárov za barel. Keďže americká motoristická sezóna sa už skončila, zimná vykurovacia sa ešte nezačala a dopyt je na sezónnom minime, v najbližších týždňoch je pravdepodobnejší ďalší pokles ceny ropy aj ropných derivátov.
Rita mala vplyv aj na obchodovanie s drahými kovmi. Žltý kov vo štvrtok testoval hranicu 480 dolárov za uncu, naposledy bol takto vysoko v júni 1988. Ešte výraznejšie sa darilo medi, ktorá sa počas ôsmich dní zhodnotila o 6,6 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. október 2024 07:27