StoryEditor

Z 12 miliárd VÚB Kupónu ostala nula

19.05.2006, 00:00
Podivný konkurz zrejme ukončí osud najväčšieho fondu z kupónovej privatizácie.

Ak konkurzný súd schváli návrh správcu konkurznej podstaty spoločnosti Istrofin, akcionári definitívne prídu o svoj majetok. Konkurz vyhlásený krajským súdom v Bratislave 31. marca 2004 sa tak blíži k záveru. Rozhodnutie konkurzného sudcu môže zavŕšiť osud najväčšieho investičného privatizačného fondu z kupónovej privatizácie v bývalom Československu -- VÚB Kupón. Akcionármi fondu v čase jeho vzniku v roku 1993 bolo viac ako pol milióna fyzických osôb a fond spravoval majetok v účtovnej hodnote takmer 12 miliárd korún.

Z troch miliárd 98 miliónov
Podľa inzerátu správcu konkurznej podstaty zverejneného 18. júla minulého roku sa v prvom kole speňažovania majetku Istrofinu ponúkal majetok v nominálnej hodnote 3,128 miliardy korún. Uznané záväzky Istrofinu predstavujú takmer 150 miliónov korún, teda asi päť percent z nominálnej hodnoty speňažovaného majetku. Ide o záväzok voči americkej spoločnosti Orman z Vermontu v USA, v mene ktorej podal návrh na konkurz jej zástupca Juraj Palatinus z Trenčína.
O oprávnenosti tohto záväzku, ktorý vznikol podivným spôsobom a predurčil ďalší osud Istrofinu, sa stále vedie trestné konanie. Podľa zápisu vyšetrovateľa Policajného zboru z 29. marca tohto roku, za Istrofin podpisoval zmluvu so spoločnosťou Orman "doposiaľ nezistený páchateľ". Napriek tomu sudkyňa Krajského súdu v Bratislave v novembri minulého roku rozhodla, že záväzok Istrofinu je v súlade s dobrými mravmi, a tak americká spoločnosť má oprávnenú a zistenú pohľadávku voči Istrofinu vo výške viac ako 148 miliónov korún.

Neštandardné speňažovanie majetku
V tom istom období, v rámci tretieho kola speňažovania cenných papierov z majetku Istrofinu, správca konkurznej podstaty Karol Kovár odmietol ponuku zo strany záujemcu -- spoločnosti Rudea z Ružomberku. Za cenné papiere v nominálnej hodnote viac ako 56 miliónov korún bola ponúknutá presne polovica nominálnej hodnoty. Správca konkurznej podstaty odmietol túto ponuku s odôvodnením, že cena je nízka (v budúcnosti očakáva vyššiu) a že ide o ponuku iba na cenné papiere jedného emitenta a on uprednostňuje ucelené ponuky na majetok.
Vo februári tohto roku však ten istý správca vyhodnotil ponuku vo výške 98 miliónov korún od spoločnosti Saxon Dutylight Company zo sídlom v Carson City, USA na celý majetok Istrofinu ako výhodnú pre konkurznú podstatu a pre konkurzných veriteľov úpadcu a odporučil ju súdu schváliť. Teda zhruba 100 miliónov korún za majetok v nominále tri miliardy korún, čo sú asi tri percentá, je podľa správcu výborná ponuka, ale ponuka za približne 30 miliónov korún za majetok v hodnote 60 miliónov korún v predchádzajúcom kole bola nevýhodná.

Hádanka na voľný čas
Ponuka spoločnosti Saxon Dutylight Company sa týka všetkých ponúkaných pohľadávok a cenných papierov s výnimkou akcií emitenta Spira, kde má záujem kúpiť len 118 akcií z celkového ponúkaného množstva 157 akcií. Tých nechcených 39 akcií je almužna pre drobných akcionárov pre prípadnú likvidáciu, ak ich nikto v konkurze nekúpi, alebo je nezáujem o ne z iného dôvodu?

Akcionári nedostanú nič
Ak súd schváli tento predaj za 98 miliónov korún, tak správca nezíska dostatok majetku na uspokojenie 148 miliónov korún uznanej pohľadávky Ormanu, z čoho vyplýva, že súdom uznaní veritelia budú uspokojení len čiastočne a akcionári sa môžu rozlúčiť s tým, že niekedy ešte uvidia nejakú korunu z akcií VÚB Kupónu.
Nový majiteľ celého majetku Istrofinu, spoločnosť Saxon Dutylight Company zastúpená pánom Jozefom Cimrom, urobí úžasný obchod, a za tri percentá z nominálu získa celý majetok patriaci asi 156-tisíc akcionárom Istrofinu.

Podľa oznamu v obchodnom vestníku zo 17. mája konkurzný súd v Bratislave zamietol konkurz na spoločnosť Inaco pre nemajetnosť dlžníka. Spoločnosť je následníkom bývalého investičného fondu Inchem. Návrh na konkurz Inaca podala v roku 2005 americká firma Allmond. Zaujímavosťou je, že Inaco sídli na tej istej adrese ako Istrofin -- Škultétyho 5, Bratislava (na tejto adrese sídli aj Radošinské naivné divadlo) a v jeho predstavenstve v minulosti figurovali tí istí ľudia ako v Predstavenstve Istrofinu. Podľa účtovnej závierky za rok 2002 bolo vlastné imanie fondu 99 miliónov korún. Správca konkurznej podstaty však už v ňom nenašiel nič.

História fondu VÚB Kupón
1993 -- vzniká VÚB Kupón, najväčší československý privatizačný fond s majetkom v správe takmer za 12 miliárd korún, akcie fondu vlastní 531 428 fyzických osôb,
1997 akcionári vlastniaci 48 % akcií premenovali VÚB Kupón na Stratégia invest, investičný fond, o mesiac neskôr bol fond zrušený bez likvidácie a zlúčil sa s firmou Interfin Group.
V októbri 1997 sa Interfin rozdelil na akciové spoločnosti Intermark a Istrofin. Akcionármi Intermarku boli AKS (22 %), Penta Brokers (18 %), Slovenská poisťovňa (10 %), VÚB Holding (3 %) a Greenacre Investment Fund Ltd. so sídlom na Cypre (2,5 %). Základné imanie Interfinu sa rozdelilo v pomere 55 % (asi 3,8 mld. Sk) pre Intermark a 45 % (3,1 mld. Sk) pre Istrofin. Akcionármi Istrofinu ostalo 160-tisíc fyzických osôb
1998 -- obchodovanie s akciami VÚB Kupónu bolo na BCPB pozastavené 1. februára 1998, nebolo už nikdy obnovené a od tohto dátumu, teda viac ako osem rokov, sú porušované základné ústavné práva akcionárov fondu, keďže nemôžu nakladať so svojím majetkom. Akcie Istrofinu do dnešného dňa neboli emitované.
1998 -- akcionári spoločnosti Intermark zinkasovali likvidačný zostatok vyše štyroch miliárd korún, peniaze dostal jediný akcionár spoločnosť Egeria, ktorá už dnes neexistuje.
2004 -- Istrofin vstupuje do konkurzu. Najvýznamnejšia udalosť, ktorá ovplyvnila stav majetku spoločnosti v konkurze, sa stala októbri 2004 na ostrove Jersey. Vtedy bola z obchodného registra v tomto daňovom raji vymazaná spoločnosť Istrofin International Limited Jersey, čím zanikol 94,22-percentný podiel Istrofinu v tejto spoločnosti, ktorú manažment Istrofinu plne kontroloval a do ktorej v roku 1998 vložil viac ako 2,1 miliardy korún. Tým prišli akcionári bývalého VÚB Kupónu o 85 percent svojho majetku.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. október 2024 05:15