StoryEditor

Na akcie číha nebezpečenstvo

17.01.2007, 23:00

Množstvo investičných prognóz týkajúcich sa amerických akcií začalo rok s veľkými nádejami. Analytici na starom kontinente si myslia, že bude pokračovať v dvojcifernom raste predchádzajúcich rokov. Na ceste k ziskom však stoja mnohé prekážky. Slovenskí investori okrem globálnych hrozieb podstupujú aj kurzové riziko.
Riziko zmeny kurzu
Ak si investor kúpi podiely vo fonde amerických akcií za slovenské koruny, musí rátať s kurzovým rizikom. To môže hrať v prospech alebo neprospech podielnika. Ak by kurz dolára oproti korune stúpal, pri výplate podielu by investor získal okrem zhodnotenia podielového fondu aj zhodnotenie nárastu kurzu. Situácia minulý rok bola opačná. Mnohé otvorené podielové fondy amerických akcií dosiahli dvojcifernú výkonnosť, ak sa ňu pozrieme v amerických dolároch, a nie v korunách. Jedným z najúspešnejších bol fond WIOF -- US Value Equity, ktorý v referenčnej mene narástol o vyše 23 percent. Zároveň sa však koruna oproti doláru za rok posilnila o 18 percent. To ročnú výkonnosť fondu po prepočítaní do domácej meny okresalo na štyri percentá.
Očakáva sa, že dolár by sa mal oproti euru v tomto roku oslabiť a slovenská koruna tento rok rásť pomalšie ako minulý rok. Ak by rástli americké akcie podobne, tak ich zhodnotenie by kurzovým rizikom nemalo byť až také dramatické ako v roku 2006.
Viac nadšenia
Optimizmus akciových investorov posilňuje presvedčenie, že sa inflácia v USA dostáva pod kontrolu. Nízky rast cien praje akciám, pretože podporuje spotrebu a pomáha držať nízke úrokové sadzby. Zároveň očakávanie, že americká centrálna banka Fed zníži sadzby počas pokračujúceho ekonomického rastu, pomáha skresávať výnosy dlhopisov a úročenie hypoték. To upevňuje postavenie akcií, pretože nižšie sadzby podporujú väčšinu spotrebiteľov a firiem a fondy peňažného trhu robia menej atraktívnymi. "Trh očakáva znižovanie sadzieb, otázkou zostáva, kedy Fed k nemu pristúpi," hovorí portfóliový manažér Tatra Asset Managementu Martin Gregora.
Dôležitým faktorom pre investorov sú hospodárske výsledky spoločností "Aj keď očakávame postupné spomalenie rastu globálnej ekonomiky, firmy by si mali udržať svoju ziskovosť na primeranej úrovni," myslí si portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Alojz Šimičák. Súčasná ziskovosť je podľa neho 35 percent nad dlhodobým priemerom, čo svedčí o schopnosti firiem udržať si rastový potenciál. V ročnom horizonte predpokladá 7-percentnú výkonnosť akciových fondov. K dobrým výsledkom by mohla prispieť aj stabilná cena ropy. Oči investorov sa upriamujú aj na fúzie a akvizície, ktorých objem by mal podľa odhadov investičných bánk dosiahnuť viac ako 3,5 bilióna dolárov, čim by prekonal svoj rekord z roku 2000.
Iné hrozby
Prognózy analytikov pre americký akciový trh sú celkom optimistické, upozorňujú však aj na možné riziká. "Nebezpečenstvo vidím vo zvýšení úrokových sadzieb, raste cien ropy a medzinárodných politických turbulencií," zosumarizovala pre The Wall Street Journal Susan Malleyová zo spoločnosti Malley Associates Capital Amanagement. Na akciový trh by mali negatívny vplyv obavy investorov z možných vojnových alebo teroristických hrozieb. "Z makroekonomického pohľadu bude dôležitý vplyv spomalenia trhu nehnuteľností na zvyšok ekonomiky, keďže vplýva významnou mierou na spotrebu a investície. Prípadné prudké prepúšťanie pracovníkov v sektore výstavby by sa negatívne odrazilo na príjmoch domácností, spotrebiteľskej dôvere a následne aj samotnej spotrebe, ktorá tvorí dve tretiny americkej ekonomiky," predpokladá Gregora ."Rizikovým faktorom naďalej ostávajú pretrvávajúce inflačné tlaky a vonkajšia nerovnováha americkej ekonomiky, ktorá je z dlhodobého hľadiska neudržateľná, dopĺňa Šimčák.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. október 2024 03:55