StoryEditor

Ivan Šramko: Centrálna banka sa bude meniť

16.12.2004, 23:00

Prichádzate do Národnej banky Slovenska s predstavami o zmenách?
- Moje pôsobenie bude iste ovplyvnené tým, že som viceguvernérom Národnej banky Slovenska už od roku 2002. To znamená, že som sa podieľal na všetkých rozhodnutiach bankovej rady, vedenia NBS a zmenách v tejto inštitúcii za toto obdobie. Už aj počas tohto obdobia bolo mnoho významných zmien v jej fungovaní. Po obrovských problémoch v bankovom sektore koncom 90. rokov a začiatkom roku 2000 som sa venoval predovšetkým reorganizácii úseku bankového dohľadu. Podľa záverov medzinárodných hodnotiacich misií, či už Svetovej banky, Európskej centrálnej banky, Európskej komisie, ale i hodnotenia predstaviteľov bánk na Slovensku, zmena, ktorá nastala, je podstatná a významná. A úroveň dohľadu, jeho koncepciu a výkon dohliadacej činnosti sa hodnotí ako veľmi dobrá. Významné zmeny nastali aj v ekonomickom a vo finančnom riadení NBS, v zabezpečovaní zúčtovacieho a platobného styku a mnohé iné. To, čo bude v Národnej banke Slovenska v najbližšom období nové, ovplyvním nielen ja a vedenie NBS, ale i rozhodujúce úlohy, ktoré vyplývajú zo schváleného konvergenčného programu a konkretizácie stratégie prijatia eura. A zo schváleného zákona o dohľade nad finančným trhom.

O aké úlohy ide?
- Prvá úloha je vytvárať prostredníctvom menovej politiky podmienky na splnenie maastrichtských kritérií, čo musí predchádzať zavedeniu eura v roku 2009. Táto úloha ovplyvní, samozrejme, menovú politiku a menový program, spôsob komunikácie navonok a mnohé iné činnosti centrálnej banky. Kľúčový bude dezinflačný proces v budúcom roku. Mimoriadne dôležité bude prostredníctvom reálneho nastavenia inflačného cieľa formovať očakávania v ekonomike. Zavedenie eura si, prirodzene, vyžaduje i legislatívnu a technickú prípravu na bezhotovostný a hotovostný obeh eura ako domácej meny, v čom budeme zohrávať veľmi dôležitú úlohu. Druhou zásadnou úlohou bude integrovaný dohľad nad finančným trhom od roku 2006. Bude treba vytvoriť racionálnu štruktúru integrovaného dohľadu, ktorá splní očakávania rýchleho, efektívnej a dôslednej regulácie a dohľadu nad subjektmi finančného trhu.

Bude na splnenie týchto úloh potrebná zmena v štruktúrach banky?
- Treba tomu prispôsobiť tak organizačnú štruktúru banky, ako aj systemizáciu, ktorú je potrebné upraviť nielen pre plnenie nových úloh, ale i zefektívniť a zracionalizovať. Tak, aby zodpovedala novým podmienkam a aby v roku 2009 NBS bola pripravená začleniť sa medzi krajiny eurozóny. Bude treba pripraviť aj zamestnancov tak, aby boli schopní tieto úlohy kvalitne plniť. Chcel by som zvýšiť význam a vplyv prezentácie ekonomických vedomostí a skúseností odborných útvarov NBS, ako aj výsledkov analytickej činnosti NBS. Banka musí byť schopná odborne a kvalitne komunikovať o všetkých významných ekonomických činnostiach, ktoré patria do našej pôsobnosti a vplývajú na menovú situáciu. Centrálna banka bude výraznejšie formovať očakávania trhu pre nadchádzajúce obdobia, čo by malo prispieť k plneniu našich hlavných cieľov. Pozornosť budem, samozrejme, venovať aj zefektívňovaniu činnosti NBS. Už v tomto roku sme zaviedli nový spôsob tvorby rozpočtu na prevádzkovú činnosť a investície. Ten vytvoril dobré predpoklady na ďalšie znižovanie nákladov, ktoré je v našej inštitúcii nevyhnutné.

Budete pokračovať v línii súčasnej menovej politiky?
- Menovú politiku centrálnej banky neurčuje jej guvernér, ale určuje ju a rozhoduje o nej Banková rada NBS. Podľa spoločnej stratégie NBS a ministerstva financií schválenej vládou je termín 1. január 2009 stanovený ako termín zavedenia eura na Slovensku. V súlade s týmto materiálom vstúpi slovenská koruna v roku 2006 do systému výmenných kurzov ERM II, a to determinuje aj menovú politiku, takže táto situácia zmeny v menovej politike vyžaduje. Tie podrobne charakterizuje nový menový program Národnej banky Slovenska na nasledujúce obdobie. Už sme sa ním zaoberali v Bankovej rade NBS, berúc pri tom do úvahy základné ciele vlády v oblasti vývoja verejných financií, čo je mimoriadne dôležité pre naplnenie nášho programu. Nový menový program aj stratégiu menovej politiky bude schvaľovať Banková rada NBS už na budúci týždeň - 21. decembra. A v ten istý deň ich budeme prezentovať aj verejnosti. Závery Bankovej rady Národnej banky Slovenska budú reflektovať zmenené prostredie, nové podmienky i nové ciele.

Aký máte názor na politické nominácie na post guvernéra, respektíve na to, že sa podpora pri hlasovaní podmieňuje obsadením postu viceguvernéra?
- Vo všetkých štandardných krajinách podobne ako aj u nás, volia najvyšších predstaviteľov centrálnej banky politici prostredníctvom vlády, parlamentu alebo prezidenta. To však neznamená, že musia do týchto funkcií navrhovať kandidátov z radov politikov alebo osoby angažujúce sa v politike. Ja osobne nie som členom žiadnej politickej strany ani som sa nikdy nezúčastňoval na činnosti strany priamo ani nepriamo, nikdy som stranám neradil ani som neprispieval k formovaniu ekonomických alebo iných programov. Iná reálna možnosť než voľba prostredníctvom politických orgánov neexistuje, pretože by asi bolo dosť neobvyklé usporadúvať na obsadzovanie takejto pozície iný spôsob nominácie a voľby. Je vecou politikov, za akých podmienok dospejú k dohode o podpore pre kandidáta. Banková rada rozhoduje nezávisle a nesmie byť nikým pri rozhodovaní ovplyvňovaná. Člen bankovej rady nesmie pri svojej činnosti prijímať pokyny alebo podmienky od iných orgánov. Pre Národnú banku Slovenska je dôležité, aby kľúčové posty boli obsadené. Samozrejme sa pri tom musí rešpektovať nezávislosť Národnej banky Slovenska.

Koruna sa neustále posilňuje, budete zasahovať proti jej zhodnocovaniu?
- Odpoveď som už naznačil pri vašej druhej otázke. Ak vývoj kurzu našej meny nebude odzrkadľovať vývoj ostatných ekonomických fundamentov a dynamika zhodnocovania nebude v súlade s vývojom ekonomiky, NBS bude aj naďalej zvažovať a podľa potreby používať svoje menové nástroje tak, aby vývoj korigovala.

01 - Modified: 2002-12-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Austrália riskuje voľným obchodom s USA
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. október 2024 13:22