StoryEditor

Maďarsko znížilo základnú úrokovú sadzbu

19.07.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Maďarská centrálna banka včera už druhý mesiac za sebou znížila vďaka priaznivému vývoju inflácie základnú úrokovú sadzbu. Základný oficiálny úrok klesol opäť o štvrtinu percentného bodu na 6,75 percenta a sadzba je teraz najnižšia za posledné viac než dva roky. Celkovo už v tomto roku znížila Maďarská národná banka základnú sadzbu o 2,7 percentného bodu. S procesom uvoľňovania menovej politiky začala na začiatku minulého roku, keď bola sadzba 12,5 percenta.
Menová rada banky svoj krok zdôvodnila poklesom takzvanej centrálnej inflácie, ktorá nezahŕňa kolísavé položky potravín a energie. Dodala, že v ekonomike sa stabilizovali nízkoinflačné očakávania.
Maďarská medziročná inflácia sa v júli v dôsledku zdraženiu potravín a pohonných látok zvýšila na 3,8 percenta z májových 3,6 percenta. Centrálna inflácia klesla na 1,9 percenta z 2,2 percenta a dostala sa najnižšie od 90. rokov, keď štatistiky začali tento údaj sledovať.
Menová rada poukázala i na priaznivú situáciu na finančných trhoch. Ochota investorov zo zahraničia investovať do rizikovejších aktív v strednej Európe zostala podľa nej vysoká. A to teraz chráni forint pred dosahmi dlhodobých rizík, ako je vysoký rozpočtový deficit, dodala banka.
Ďalšie zníženie základnej sadzby sa medzi analytikmi očakávalo. Niektorí pozorovatelia čakajú, že banka bude ešte v redukcii úrokov pokračovať, ale už opatrne, lebo v domácej ekonomike pretrvávajú veľké nerovnováhy. Hlbší pokles sadzieb by zmenil riziko oslabenia forintu, povedal pre agentúru Reuters Christan Vincens z kodanskej Danske Bank.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. september 2024 17:01