StoryEditor

Sprostredkovatelia repcú na poplatky

05.12.2005, 23:00

Tisíc korún za vykonanie odbornej skúšky, tritisíc korún za vydanie licencie, ročný poplatok 1 500 korún a do 15. septembra aj tisíc korún za vrátenie povolenia. To je prehľad poplatkov, ktoré museli záujemcovia o činnosť sprostredkovateľov starobného dôchodkové sporenia (SDS) zaplatiť v tomto roku. Nie všetkým sa však vidí výška poplatkov adekvátna. "Úrad pre finančný trh (ÚFT) poslúžil pri rozbehnutí druhého piliera len na to, aby z tejto akcie zabezpečil nemalé príjmy pre štátny rozpočet," myslí si jeden z nespokojných sprostredkovateľov, ktorý si neželá byť menovaný.
Rozhodnutie o výške poplatkov na rok 2005 urobila Rada ÚFT a schválil ich Dozorný výbor ÚFT. Odôvodnenie, prečo boli schválené práve takéto sumy, sme sa v odpovedi od ÚFT nedozvedeli. V priebehu roka aj samotná Rada ÚFT zrejme dospela k názoru, že poplatky sú vysoké a od 15. septembra zrušila poplatok za vrátenie licencie sprostredkovateľa. O udržiavacom poplatku na budúci rok by už mala rozhodnúť Banková rada Národnej banky Slovenska. V návrhu Opatrenia Národnej banky Slovenska, ktorým sa ustanovuje výška poplatkov za jednotlivé druhy úkonov Národnej banky Slovenska, ktorý je zverejnený na internetovej stránke NBS však navrhuje ročný poplatok pre sprostredkovateľov starobného dôchodkového sporenia dvojnásobne vyšší ako v tomto roku 3 000 korún.
Príjem z poplatkov
Hovorca ÚFT Marek Kačmár nevedel uviesť presnú sumu, ktorú úrad od spustenia systému starobného dôchodkového sporenia od sprostredkovateľov na poplatkoch získal. Podľa odhadov HN však môže ísť o viac ako 156 miliónov korún. K 2. decembru bolo totiž podľa internetovej stránky ÚFT na trhu 29 371 držiteľov platnej licencie a počet tých, ktorí k spomínanému dátumu povolenie vrátili, bol 811. Spolu teda za 30 183 vydaných licencií (pri poplatku 3 000 korún za každú) úrad zinkasoval viac ako 90 miliónov korún. Každý sprostredkovateľ musel prejsť aj odbornou skúškou, za ktorú zaplatil 1 000 korún, čo je ďalších približne 30 miliónov korún. Do 15. septembra držitelia licencie za jej vrátenie platili 1 000 korún. K uvedenému dátumu povolenie odovzdalo 576 ľudí, čo je 576-tisíc korún navyše. Ročný poplatok v plnej výške 1 500 korún v roku 2005 zaplatia iba sprostredkovatelia, ktorí licenciu vlastnia už od 1. januára. Pri licencii udelenej počas roka jej držiteľ platí len alikvotnú časť poplatku pripadajúcu na zvyšok roka. Na začiatku roka úrad evidoval 18 641 vydaných povolení, čo je pri ročnom poplatku 1 500 korún viac ako 27,9 milióna korún. Do 30. júna ÚFT vydal ďalších 10 701 licencií. Ak počítame, že za každú z nich držiteľ zaplatil minimálne polovicu ročného poplatku, úrad získal ďalších osem miliónov.
Úloha úradu
ÚFT dohliada na činnosť sprostredkovateľov podľa zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Podľa Kačmára úrad má zavedené v prípade sprostredkovateľov určite kontrolné mechanizmy pri dohľade na diaľku. Ide o pravidelné elektronické hlásenia o činnosti sprostredkovateľov posielané z DSS. Úrad taktiež preveruje sťažnosti a podnety na sprostredkovateľov, ktoré získa od verejnosti. Miroslav Kulíšek, sprostredkovateľ dôchodkového sporenia z Bratislavy, si však myslí, že táto kontrola je nedostatočná a ÚFT by mal ročné príspevky sprostredkovateľom vrátiť.
Mnohí sprostredkovatelia navyše ani nevedia, že ÚFT zrušil poplatok za vrátenie licencie. Medzi nimi aj Róbert Mešter, ktorý si myslí, že vracanie licencií od sprostredkovateľov sa zintenzívni, ak parlament predĺži obdobie prvého povoleného prestupu medzi dôchodkovými správcovskými spoločnosťami z jedného roka na dva. Napríklad v Poľsku práve prvá možnosť prestupov medzi správcovskými spoločnosťami významne zmenila pomery a poskytla sprostredkovateľom ďalšiu šancu na zárobok.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. október 2024 11:20