StoryEditor

Akcie čakajú na pád

28.05.2007, 00:00
Slovenskí investori do akciových fondov, ktorí v nich majú uložených asi 18 miliárd korún, sa tešia. Dva mesiace sa svetovým akciovým trhom mimoriadne darí.
V článku je graf

Americké indexy v tomto období zaregistrovali absolútne rekordy, európske vyše šesťročné maximá. Čoraz častejšie sa však ozývajú hlasy, že akcie v najbližších týždňoch postihne prepad. Európskym trhom predpovedajú až 10-percentnú stratu.

Ekonomiky sú OK
Dobré výsledky sa podľa odborníkov opierajú o dobré správy z makro- aj mikroekonomického prostredia. "Hlavné svetové ekonomiky napredujú uspokojivo. Inflácia v USA a Európe sa pomaly dostáva pod kontrolu. Hoci v eurozóne ešte stále existuje predpoklad mierneho zvýšenia úrokov, ich úroveň ostáva naďalej prijateľná," hodnotí portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová.
"V Európe súvisí rast akciového trhu s výnimočným oživením na celom kontinente. Od začiatku roka napríklad nemecký index DAX stúpol o viac ako 15 percent. Investori čakajú pokračovanie dobrej výkonnosti spoločností," dopĺňa Robert Šíbl zo spoločnosti ATLANTIK AM.

Mocné akvizície a výsledky
Zlučovanie spoločností bolo mocným ťahúňom akcií, pričom ešte nepovedalo posledné slovo. "Správy o akvizíciách z európskeho kontinentu prispeli k nárastu v tomto regióne. DaimlerChrysler odpredal divíziu Chrysler, najväčšiu spravodajskú spoločnosť Reuters kúpila kanadská firma Thomson Financial, Porsche sa snaží o kúpenie Volkswagenu a holandská banka ABN Amro je tiež cieľom kúpy," vypočítava Ondrej Vilinovič, portfóliový manažér Tatra Asset Managementu. "Značné očakávania investorov sa upriamujú aj na vysoký objem fúzií a akvizícií, ktorý by mal podľa odhadov investičných bánk presiahnuť 3,5 bilióna dolárov, čím by sa prekonal rekord z roku 2000," dopĺňa portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Alojz Šimičák.
"Dobré štvrťročné hospodárske výsledky spoločností, napríklad Caterpillar, Citigroup, Nokia, Google a American Express, potešili investorov a vyhnali americký akciový index Dow Jones na nové historické maximum," hodnotí Vilinovič.

Trhy budú klesať
Dôvodov je niekoľko. Počas necelých troch mesiacov si pripísali viac ako slušné zisky, ktoré si investori budú chcieť speňažiť pred dovolenkami. Navyše na čelách vrásky pridáva cena ropy, ktorá od januárového minima stúpla už takmer o tridsať percent. To bude vyvíjať tlak na zrýchľovanie sa inflácie a zároveň aj negatívne zasiahne polročné hospodárske výsledky spoločností. "Pre investorov je teda nutné rátať so silnou korekciou, mala by sa však udržať na jednocifernej hladine, pretože z dlhodobého hľadiska akcie ešte nepovedali posledné slovo," myslí si Antoničová.
"Možnosť poklesu súvisí s tým, že globálne akciové trhy dosahujú historické maximá a investori sa obávajú o svoje dosiahnuté zisky. Následne pristupujú k preskupeniu svojich investícií v prospech menej rizikových aktív," hovorí Šimičák, ktorý ročnú výkonnosť akciových fondov očakáva na siedmich percentách.
"V kratšom horizonte nevylučujeme možnosť technických korekcií v Európe. Katalyzátorom môže byť prehnaná reakcia na niektorý zo svetových trhov, až po pokles americkej ekonomiky. Od vývozu do USA sú závislé európske krajiny," vysvetľuje Šíbl.

Čierne vyhliadky
"Európske akcie sú nadhodnotené a môžu spadnúť najmenej o 10 percent v nasledujúcich šiestich mesiacoch," cituje agentúra Reuters názor Ronana Carra z oddelenia stratégie pre európske akcie investičnej spoločnosti Morgan Stanley. Podľa Carra však nejde o koniec býčieho trhu, ale o krátkodobú predpoveď. Analytik sa opiera aj o modely časovania trhu, ktoré dávajú signál PREDAŤ. "Teraz je trh stále príliš naklonený kupovať," povedal.
Pokles trhu môže byť podľa Carra spôsobený výkyvmi na úverových trhoch a obavami z inflácie. Ďalšie nebezpečenstvo vidí v rozšírení problémov na americkom realitnom trhu a prehriatie čínskej ekonomiky.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. október 2024 10:25