StoryEditor

S eurom prichádzajú aj falzifikáty

30.05.2006, 00:00
Zavedením jednotnej európskej meny na Slovensku sa pravdepodobne zvýši aj výskyt falošných platidiel. Určite však nepôjde o nárast zo dňa na deň, keďže eurom sa dá v niektorých obchodoch, hoteloch či reštauráciách platiť už dnes.

Zavedením jednotnej európskej meny na Slovensku sa pravdepodobne zvýši aj výskyt falošných platidiel. Určite však nepôjde o nárast zo dňa na deň, keďže eurom sa dá v niektorých obchodoch, hoteloch či reštauráciách platiť už dnes. S blížiacim sa vstupom krajiny do Európskej menovej únie (EMÚ) si bude euro nachádzať čoraz viac miesta. Šanca natrafiť na falošné eurobankovky sa zvyšuje najmä v období zvýšených nákupov, ako je čas pred Vianocami alebo pred dovolenkami, keď býva väčší záujem o nákup cudzej meny.

Úspešnosť odhaľovania je vysoká
Euro je v obehu iba od roku 2002. Čím dlhšie sa používa, tým väčšie je množstvo zadržaných falošných platidiel. Táto štatistika sa zvyšuje aj na Slovensku. V minulom roku bolo u nás zadržaných vyše 1 300 falošných bankoviek, eurá z toho tvorili 18 percent. Samozrejme, zatiaľ prevažujú slovenské koruny, z roka na rok však rastie aj počet napodobenín eur. Vlani bola najčastejšie falšovanou bankovka v hodnote 50 eur, ktorá sa objavila až takmer v polovici prípadov. Až 90 percent falzifikátov zadržali banky a bezpečnostné služby, ktoré spracúvajú peniaze obchodných reťazcov. Pred koncom minulého roka sa dokonca objavili veľmi kvalitné napodobeniny. Svedčí o tom druhý najvyšší z piatich stupňov kvality falzifikátov, ktorý sa považuje za nebezpečný falzifikát. "Falzifikátov eurobankoviek ešte nie je veľa, keďže je málo miest, kde sa nimi dá platiť. Keď už sa dostanú falzifikáty do tržby, tak sú celkom kvalitné," konštatuje hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Miloš Fábry.
V boji proti falšovateľom sú úrady zatiaľ pomerne úspešné. "Úspešnosť odhaľovania falošných eurobankoviek je vysoká. Počet zachytených falzifikátov je zlomkom množstva peňazí, ktoré sú v obehu," tvrdí hovorca Národnej banky Slovenska Igor Barát. Slovensko je podľa neho z hľadiska technického, vedomostného aj odborného vybavenia na tom veľmi dobre. "Centrálna banka však nepátra po pôvode falošných platidiel. Úlohou oddelenia analýz bankoviek a centra falzifikátov je určiť, či ide o pravú bankovku alebo falzifikát. V prípade nepravého platidla skúma, akými technikami bolo vyrobené. Odhaľovanie a vyšetrovanie je vecou orgánov činných v trestnom konaní," dopĺňa Barát.
Falošné platidlá sa najčastejšie objavujú v nákupných reťazcoch. Obchodníci však nie sú na odhaľovanie falzifikátov tak dobre pripravení ako komerčné banky. "My na rozdiel od bánk zatiaľ nemáme v pokladniach miesto pre ultrafialové lampy. Dnes to nepovažujeme za potrebné, pretože platenie eurom ešte nie je také bežné. S blížiacim sa jeho zavedením do obehu je možné, že obchody takéto pomôcky postupne zavedú," tvrdí prezident Zväzu obchodu Pavol Konštiak.

Mince sa falšovať neoplatí
Na Slovensku sa zatiaľ neobjavili falošné euromince, v krajinách eurozóny je ich výskyt častejší. V minulom roku stiahli národné a komerčné banky z obehu takmer 96-tisíc falošných euromincí. Vzhľadom na obrovské množstvo, ktoré je v obehu, je tento počet zanedbateľný. Výskyt falošných euromincí je ojedinelý najmä preto, že ich výroba je drahšia ako ich reálna hodnota. Podobne ako pri bankovkách sú ochranné prvky, mince sú chránené technickými parametrami. Okrem veľkosti, tvaru, hrúbky či hmotnosti to je aj výška reliéfu alebo magnetizmus. Na ich vyhodnocovanie sú citlivé najmä stroje, ktoré pracujú s mincami.

ECB chce zvýšiť bezpečnosť
S rastúcim počtom falzifikátov bojuje aj Európska centrálna banka. Do roku 2010 chce vydať nové eurobankovky s dokonalejšími ochrannými znakmi. Snaží sa presadiť také znaky, ktoré si budú môcť občania skontrolovať pri pokladnici v supermarkete, v reštaurácii alebo v taxíku. Navonok sa nové bankovky nezmenia a budú tak ako doteraz zobrazovať ukážky európskej architektúry.

Štatistiky zadržaných falošných platidiel na Slovensku
Štruktúra falzifikátov
Slovenské koruny 59 %
Eurá 18 %
Americké doláre 13 %
Ostatné meny 10 %
Zdroj: NBS
Vývoj počtu falošných eur
2002 48
2003 88
2004 103
2005 234
Zdroj: NBS

01 - Modified: 2003-03-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Personálne zmeny v Živote
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. september 2024 11:01