StoryEditor

ECB sadzby nezdvihla, Briti áno

11.01.2007, 23:00
Autor:
SITASITA
Európska centrálna banka podľa očakávaní ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu pre refinančné operácie na úrovni 3,5 percenta. Žiadny zo 72 ekonómov oslovených agentúrou Reuters nepredpovedal, že banková rada sadzby zvýši.

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok podľa očakávaní ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu pre refinančné operácie na úrovni 3,5 percenta. Žiadny zo 72 ekonómov oslovených agentúrou Reuters nepredpovedal, že banková rada tento štvrtok sadzby zvýši po tom, čo na predchádzajúcom zasadnutí v decembri zvýšila sadzby o 25 bázických bodov. Podľa prieskumu 63 analytikov odhaduje, že do konca prvého štvrťroku hlavná sadzba stúpne na 3,75 percenta. Štyridsať analytikov si myslí, že do konca tretieho štvrťroku stúpne na štyri alebo viac percent. ECB bude mať podľa ekonómov dostatok manévrovacieho priestoru vzhľadom k zatiaľ dostatočnej dynamike ekonomiky eurozóny, ktorá z väčšej časti stačí na neutralizáciu negatívneho vplyvu spomalenia hospodárstva USA a na rast dane z pridanej hodnoty v Nemecku o tri percentuálne body.
Britská centrálna banka nečakane zvýšila úrokové sadzby o 25 bázických bodov. Kľúčová úroková sadzba tak vzrástla na 5,25 percenta, čo je 5,5-ročné maximum. Rozhodnutie banky o zvýšení úrokových sadzieb čakal len jeden z 50 ekonómov oslovených agentúrou Reuters. Britská centrálna banka zvýšila sadzby naposledy o 0,25 percentuálneho bodu v novembri, predtým v auguste.
Voľná kapacita v ekonomike sa zmenšila a inflačné riziká sa zvyšujú, vyhlásila banka po zvýšení sadzieb. Banka očakáva, že inflácia sa bude z krátkodobého hľadiska naďalej pohybovať nad stanoveným cieľom 2 %, avšak potom poklesne v dôsledku oslabenia cien energií a dovozných cien.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. október 2024 00:40