StoryEditor

Akciové trhy pokračujú v raste

Svetové akciové indexy pokračovali v minulom týždni v rastoch, a to i napriek rastu cien ropy na svetových trhoch a rastúcemu výnosu desaťročných amerických vládnych dlhopisov. Rast podporovali najmä zverejnené makroúdaje za mesiac máj v USA. Európske trhy naďalej ovplyvňovalo najmä pokračovanie oslabovania eura oproti americkému doláru, ako i rastúca neistota okolo ďalšieho smerovania únie.
Minulý týždeň zverejnená spotrebiteľská dôvera v USA vzrástla v júni po prvýkrát v tomto roku. Predbežný index spotrebiteľskej dôvery podľa University of Michigan stúpol medzimesačne z 86,9 na 94,8. Ide o najvyššiu hodnotu za uplynulých päť mesiacov a naznačuje lepšie výhľady na súčasný stav, ako aj budúce smerovanie ekonomiky.
Aktuálna miera nezamestnanosti 5,1 percenta je najnižšia za posledné tri týždne a Američania platili začiatkom júna menej za benzín než v apríli, pri priemernej cene 2,17 dolára za galón. Nárast dôvery zlepšuje predpoklady na vyššie spotrebiteľské výdavky a ekonomický rast.
Blue chips index Dow Jones Industrial Average uzatváral v piatok na úrovni 10 623 bodov, čo znamenalo nárast za týždeň o 1,1 percenta. Širší index Standard and Poor´s 500 v piatok dosiahol hodnotu 1 217 bodov, a posilnil sa tak za týždeň o 1,6 percenta. Technologický barometer Nasdaq Composite index vzrástol podobne za týždeň o 1,3 percenta.
Pozitívnych správ sme sa minulý týždeň dočkali aj v Európe. Výkonnosť priemyslu eurozóny v apríli medzimesačne stúpla o 0,6 percenta po marcovom znížení, uviedol štatistický úrad Eurostat. Medziročne sa priemyselná výroba v apríli zvýšila o 0,9 percenta. Analytici očakávali, že priemysel v apríli sa posilní o 0,2 percenta a medziročne bude stagnovať.
Automobilový priemysel v Európe je však naďalej pod výrazným tlakom. Predaj automobilov v Európe totiž klesol v máji už po piatykrát za sebou. Májové ukazovatele boli výrazne ovplyvnené výrazným prepadom v Taliansku, kvôli štrajkom vodičov kamiónov, ktorí zastavili dodávky pre dílerov na jeden mesiac. Predaj áut klesol v Európe o 1,7 percenta na 1,29 milióna vozidiel, oproti 1,31 milióna v máji 2004. Predaj za prvých päť mesiacov 2005 klesol o 2,4 percenta oproti minulému roku na 6,64 mil. áut. Európsky automobilový trh tak zaznamená pokles predaja pravdepodobne už po tretí rok zo štyroch. Dôvodom stagnácie predaja automobilov je nezamestnanosť blížiaca sa k 5-ročnému maximu ako výrazný nárast cien ropy v posledných mesiacoch.
Európsky región tak minulý týždeň opätovne nasledoval rast v USA. Nemecký index DAX sa posilnil o 0,4 percenta, francúzsky index CAC vzrástol podobne o 0,9 percenta. Japonský index NIKKEI 225 vzrástol za týždeň o 1,8 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. október 2024 17:17