StoryEditor

Krátke správy

04.06.2003, 00:00

Alan Greenspan, šéf Fedu, považuje súčasné oživenie ekonomiky USA za nejednoznačné. Na jar sa podľa neho ekonomika "zasekla" a rast v budúcich mesiacoch je neistý. Fed bude musieť podľa neho pozorne vnímať riziko deflácie, ktoré je síce veľmi nízke, ale musí sa proti nemu zabezpečiť. Po vyjadrení Greenspana začali rásť ceny amerických dlhopisov s dlhšou lehotou splatnosti. (Reuters)

Ministri financií Európskej únie včera odporučili Francúzsku urýchlené začať kroky vedúce k zníženiu rozpočtového deficitu pod 3 % z HDP najneskôr v roku 2004. Vlani dosiahol deficit verejných financií krajiny 3,1 % z HDP, takže mierne prekročil trojpercentnú hranicu určenú paktom stability a rastu. Európska komisia predpokladá, že bez prijatia obmedzení vzrastie tohtoročný deficit na 3,7 % a o rok na 3,5 %. (Reuters)

Podľa prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Wima Duisenberga znižujú súčasné klesajúce ceny ropy a silnejúce euro inflačné tlaky v eurozóne a napĺňajú trhové očakávania o ďalšom znižovaní úrokových sadzieb. Prezident ECB zdôraznil, že po slabom začiatku v roku 2003 budú ekonomiky krajín EÚ do konca roka akcelerovať s vidinou dosiahnutia celkového rastu. (TASR)

Medzinárodné ropné spoločnosti odkladajú svoj vstup do Iraku, lebo jeho vnútropolitickú situáciu nepokladajú za bezpečnú. Podľa Financial Times odsúvajú príchod do krajiny o niekoľko týždňov až mesiacov. To bude mať vplyv na obnovu irackých ťažobných zariadení a rast irackého exportu ropy. Medzi váhajúcimi firmami sú ropné giganty ExxonMobil, Royal/Dutch/Shell a British Petroleum. Odhaduje sa, že do irackého ropného sektora by mohli investovať viac ako 40 mld. USD. (TASR)

Rozpočtový výbor Štátnej dumy Ruskej federácie schválil návrh novely zákona o povinnom predaji valút štátu firmami (z 50 na 30 % z ich celkového príjmu), ktoré ich získavajú zahraničnoobchodnými operáciami. Vysoký prílev valút výrazne posilňuje rubeľ oproti doláru, čo vyvoláva prebytok dolárov na ruskom devízovom trhu a poškodzuje domácich výrobcov, lebo znižuje ich konkurencieschopnosť na medzinárodných trhoch. (TASR)

Stabilné výmenné kurzy sú podľa názoru siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta a Ruska (G8) dôležitým predpokladom na rast hospodárstva. Podľa záverečného vyjadrenia sú predstavitelia G8 presvedčení, že slabá svetová konjunktúra sa ešte v tomto roku opäť zlepší. G8 sa zaviazala na reformy v sociálnych systémoch, na kapitálových trhoch a trhoch práce, aby sa národné hospodárstva stali flexibilnejšími. (TASR)

Index cien výrobcov (PPI) v priemysle eurozóny klesol v apríli medzimesačne o 0,4 % a jeho medziročný rast sa tak spomalil na 1,7 %. V utorok to uviedol Európsky štatistický úrad. Analytici očakávali medzimesačný pokles o 0,5 % a medziročné zvýšenie o 1,6 %. V marci sa ceny priemyselných výrobcov európskej dvanástky zvýšili medzimesačne o 0,2 % a medziročne o 2,4 %. (SITA)

Komerčná banka poskytla do konca tohtoročného apríla podnikateľom a malým firmám v Českej republike 556 úverov v objeme 595 mil. CZK, pričom vlani to bolo 1 118 úverov v sume 1,619 mld. CZK. Podiel na raste poskytnutých úverov má nový produkt so skrátením času schvaľovacieho procesu. Zo 700 tis. podnikateľských subjektov je klientom Komerčnej banky asi 278 tis. (ČTK)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. október 2024 05:18