StoryEditor

Pozitívne trendy rozvoja poľských bánk

29.12.2004, 23:00
Poľské banky majú za sebou úspešný rok, podľa odhadu domácich ekonómov čistý zisk celého sektoru dosiahne až 7,5 miliárd zlotých, čo by znamenalo, že bude až trikrát vyšší ako vlani.

Poľské banky končia rok 2004 rekordom. Podľa odhadu domácich ekonómov čistý zisk celého sektora dosiahne až 7,5 miliardy zlotých, čo by znamenalo, že bude až trikrát vyšší ako vlani (2,35 mld. zlotých). Optimizmus pre Handelsblatt potvrdil i predseda poľského zväzu bánk Krzystof Pietraszkiewicz, ako aj Stanislaw Kubielas z Poľskej akadémie vied, ktorý povedal: "Bol to pre nás veľmi dobrý rok. Dva roky relatívnej stagnácie sú za nami." Obaja odborníci dobrý výsledok odôvodňujú predovšetkým rastom celého poľského hospodárstva. Očakáva sa, že HDP našich susedov v tomto roku vzrastie až o päť percent.
Dvadsaťpäť najdôležitejších a najväčších poľských bánk hlási v tomto roku rapídny vzrast čerpania úverov, čo podľa Pietraszkiewicza svedčí o rastúcom záujme podnikateľov investovať. Pozitívne sa na rozvoji ekonomiky odrazilo i zníženie daňovej sadzby z 27 na 19 percent.
Ako uvádza poľský zväz bánk, v súčasnosti sa veľmi pozitívne rozvíja aj segment spotrebiteľských úverov a bytových hypoték. Klienti si takto kupujú predovšetkým spotrebný tovar, ako aj autá a stavebný materiál. Do bytovej výstavby smerovalo počas prvých deviatich mesiacov roka 2004 až o tretinu viac úverov ako vlani. V dôsledku toho, pochopiteľne, rastú aj úrokové príjmy ústavov. Banky zaznamenali rast aj vo výške utŕžených poplatkov a provízií.
Na ich hospodárení sa pozitívne odrazila aj zmena v návykoch poľských zákazníkov. Ak predtým stálo v popredí ich pozornosti predovšetkým jednoduché sporenie, teraz sa mnohí z nich orientujú už aj na investičné bankovníctvo, resp. akciové trhy. "A aj na trhu nehnuteľností sa dali veci do pohybu," dodáva Pietraszkiewicz.
Medzi subjekty s najväčším čistým ziskom patrí banka PKO, ktorá vstúpila na varšavskú burzu len nedávno, v novembri 2004. Podobne dobré výsledky zaznamenala aj banka Pekao, ktorej väčšinovým vlastníkom je talianska skupina Unicredito. Trojicu uzatvára Bank przymyslovo-handlowy, čo je časť nemeckej skupiny HBV. Na tieto tri finančné inštitúty pripadá viac ako polovica zisku dosiahnutého v celom sektore.
Podľa údajov varšavskej centrálnej banky z októbra t. r., na poľské banky v úplnom či väčšinovom zahraničnom vlastníctve pripadajú medzitým už tri štvrtiny všetkých aktív, dve tretiny vlastného kapitálu a úverov, ako aj 62 percent vkladov.
Experti rátajú s tým, že pozitívny trend rozvoja poľského finančného trhu sa udrží aj v roku 2005. Medzi tie sektory trhu, ktoré by sa mali rozvíjať nadpriemerne, patrí internetové bankovníctvo a poskytovanie hypoték. Okrem toho viaceré poľské banky upierajú svoje pohľady aj na trhy za východnou hranicou krajiny. "To sú trhy, ktorým rozumieme lepšie, pretože ich problémy sú v mnohom podobné našim," tvrdí Andrzej Podsiadlo, predseda predstavenstva banky PKO, bez toho, aby menoval konkrétny štát.
Medzi menej potešiteľné vyhliadky patrí skutočnosť, že poľské banky budú musieť čeliť zostrenej konkurencii bánk z iných európskych štátov. V dôsledku toho budú musieť siahnuť i po ďalších vnútropodnikových úsporách, znižovanie stavu zamestnancov nevynímajúc. Len PKO v roku 2005 prepustí asi štyritisíc zamestnancov. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. september 2024 01:04