StoryEditor

KOMODITNÉ TRHY

25.09.2006, 00:00

Pokračujúci pokles cien ropy, vzostup zlata po oslabení dolára a neuveriteľný debakel cukru. To boli tri hlavné udalosti na komoditných trhoch počas minulého týždňa. Iba otázkou krátkeho času ostáva, kedy ropa klesne pod hranicu 60 dolárov za barel (159 litrov). Pritom iba pred niečo vyše dvomi mesiacmi vytvárala nové historické maximá a blížila sa k "osemdesiatke". Odvtedy sa veľa zmenilo. Predovšetkým: upokojila sa situácia na Blízkom a Strednom východe, zásoby palív v USA sú vysoko nad dlhoročnými priemermi, spomaľuje sa rast americkej ekonomiky a pokračuje nezvyčajne pokojná hurikánová sezóna. Momentálne najaktívnejší kontrakt americkej ropy s novembrovým termínom dodania v piatok skončil na cene 60,55 dolára za barel, čo predstavuje týždennú stratu 5,4 percenta.
V optimistickej nálade zakončilo týždeň zlato. Napriek tomu, že cena ropy naďalej klesala, decembrový kontrakt žltého kovu sa posilnil o 2,1 percenta a v piatok dokonca prvýkrát po deviatich dňoch testoval psychologickú hranicu 600 dolárov za uncu. Tento nárast sa podporil oslabením dolára po nečakane dobrých správach z Francúzska a presvedčením menových špekulantov, že Fed skončil s politikou zvyšovania úrokových sadzieb. MMF odhaduje tohtoročný rast hrubého domáceho produktu krajiny na 2,4 percenta, čo by znamenalo najlepší výsledok za posledných šesť rokov.
Desivých päť dní si prežil cukor. Októbrový kontrakt, s ktorým sa v piatok končí obchodovanie, stratil dohromady 14 percent a prežil najhorší týždeň za posledných sedem rokov. Cukor je momentálne najlacnejší za posledný rok. Jeho burzová cena dosahuje 10,46 centa za libru (v prepočte 6,80 Sk/kg). Aktuálny pokles má na svedomí aktivita komoditných fondov, ktoré likvidovali svoje "dlhé" pozície, ale aj pokles cien benzínu a správy o nečakane dobrej brazílskej úrode cukrovej trstiny.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. október 2024 09:31