StoryEditor

Za účty v SCP sa platí poslednýkrát

06.01.2003, 23:00

V prípade, že majitelia účtov v Stredisku cenných papierov (SCP) SR nechcú aktívne obchodovať s cennými papiermi, je lepšie, keď požiadajú o zrušenie účtu, a to buď osobne alebo písomne na pracoviskách SCP. Uviedla to pre HN generálna riaditeľka SCP Emília Palková v súvislosti s transformáciou SCP na centrálny depozitár. Ak si však aj účty ponechajú, platiť už nebudú. "Poplatky za vedenie zrušilo SCP od 1. januára," povedala E. Palková. V januári však stredisko podľa nej ešte rozošle poukážky na zaplatenie poplatku za vedenie účtu za minulý rok všetkým majiteľom účtov, na ktorých je minimálne jeden cenný papier.
Ak má klient svoj majetkový účet prázdny viac ako tri roky, SCP, prípadne centrálny depozitár, ho zo zákona zruší. Klient však musí mať vyrovnané všetky podlžnosti voči SCP (napr. poplatky za vedenie účtu). Mnohé z akcií, ktoré niektorí klienti vlastnia, napríklad z kupónovej privatizácie, sa prakticky nedajú predať, lebo ich emitenti sú už v konkurze alebo likvidácii. Potom je lepšie ich zlúčiť na jeden účet alebo darovať príbuznému. Takto sú zaujímavejšie aj pre obchodníka s cennými papiermi -- budúceho člena centrálneho depozitára. Predtým by však majitelia mali požiadať o zmenu osobných údajov, ak nastala. Po premene strediska na centrálny depozitár sa cena takejto služby totiž zvýši.
SCP už v septembri 2002 podalo na Úrad pre finančný trh žiadosť o povolenie na vznik a činnosť centrálneho depozitára. Ukladal to zákon o cenných papieroch a investičných službách. Ak stredisko získa povolenie, stane sa z neho centrálny depozitár. Nie však hneď. Reálne začne fungovať, až keď získa prvého člena.
Centrálny depozitár bude poskytovať služby na členskom princípe. Bude viesť majetkové účty pre svojich členov, ktorým môže byť iba licencovaný obchodník s cennými papiermi, Národná banka Slovenska alebo iný centrálny depozitár. Oddelene od majetkových účtov členov bude na anonymnej báze viesť aj klientske účty. Centrálny depozitár teda nebude mať prístup k údajom o majiteľoch (klientoch). Tie budú evidovať jednotliví členovia centrálneho depozitára. Klienti obchodníkov nebudú mať priamy prístup k centrálnemu depozitárovi. Pokyny na vykonanie, zúčtovanie a vyrovnanie obchodov zadajú obchodníkovi, ktorý bude členom centrálneho depozitára alebo zabezpečí vyrovnanie obchodu prostredníctvom člena.
Po tom, ako centrálny depozitár získa prvého člena, začne plynúť 60-dňová lehota, počas ktorej musí poskytovať aj služby súčasného SCP. Klienti môžu zadávať príkazy v prospech aj na ťarchu účtov tak, ako v súčasnosti. Ani po 60-dňovej lehote centrálny depozitár starú evidenciu nezruší. Ponechá si ju, kým nebude prázdna. Po uplynutí lehoty však klienti môžu zo "starých" účtov cenné papiere už len predávať, ale nie kupovať. Za vedenie starých účtov klient síce nebude platiť, ale za služby s nimi spojené áno. Teraz, aj po vzniku centrálneho depozitára.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. október 2024 00:32