StoryEditor

Asociácia priemyselných zväzov nesúhlasí s návrhom, aby zamestnávateľ musel prispievať na šport detí

16.10.2024, 11:39
Autor:
TASRTASR

Návrh novely podľa SNS podporuje účasť detí na organizovaných športových podujatiach, čím sa podporí nielen ich fyzický, ale aj psychický rozvoj.

Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD) nesúhlasí s návrhom na zavedenie povinnosti pre firmy nad 49 zamestnancov poskytovať príspevok na športovú činnosť dieťaťa zamestnanca.

Takúto povinnosť má priniesť zmena Zákonníka práce z dielne koaličnej SNS, o ktorej má rokovať parlament. Príspevok na športovú činnosť dieťaťa zamestnanca by mal zamestnávateľ poskytovať za podobných podmienok ako rekreačné poukazy.

V stredu o tom informoval špecialista komunikácie APZD Marcel Valocka.

"Tento návrh považujeme za nekoncepčný, najmä v kontexte prijatého konsolidačného balíčka, ktorý zvýšil dane, odvody a zaviedol daň z finančných transakcií. Aktuálny návrh, o ktorom rokuje parlament, pridáva k týmto záťažiam ďalšie neprimerané bremeno a môže byť pomyselným klincom do rakvy, ktorý výrazne ohrozí schopnosť firiem ďalej fungovať," uviedol Valocka.

Asociácia upozornila, že návrh bol predložený bez diskusie so sociálnymi partnermi a bez analýzy dosahov na podnikateľské prostredie. "Len prehlbuje už beztak náročnú situáciu, v ktorej sa firmy nachádzajú, a ďalej zhoršuje podmienky v podnikateľskom prostredí. Dôrazne s ním nesúhlasíme a považujeme ho za škodlivý pre dlhodobú stabilitu firiem na Slovensku," doplnil Valocka.

Povinnosť poskytovať príspevok na športovú činnosť detí zamestnancov by mala priniesť novela Zákonníka práce z dielne koaličnej SNS.

Nová regulácia by sa mala týkať firiem s viac ako 49 zamestnancami, pričom maximálna výška príspevku je stanovená na 275 eur ročne na všetky deti zamestnanca. Návrh poslanci Národnej rady na septembrovej schôdzi posunuli do druhého čítania.

Návrh novely podľa jej predkladateľov podporuje účasť detí na organizovaných športových podujatiach, čím sa podporí nielen ich fyzický, ale aj psychický rozvoj.

V návrhu pritom poukázali na analýzy súčasných trendov v oblasti verejného zdravia a zistenia, ktoré podľa predkladateľov novely naznačujú, že nedostatočná fyzická aktivita môže viesť k nárastu obezity a cukrovky u detí.

01 - Modified: 2024-10-17 12:13:45 - Feat.: - Title: Nejde len o ďalší zákon. Príspevok na športovú činnosť je snahou o zlepšenie zdravia detí, tvrdí SNS 02 - Modified: 2024-10-16 09:27:53 - Feat.: - Title: Smer a SNS chcú reagovať na uznesenie EÚ o začlenení práva na potrat 03 - Modified: 2024-10-14 14:52:56 - Feat.: - Title: Hlas sa bude radiť o Kotlárovi. Ten pripustil odstúpenie, má však podmienku 04 - Modified: 2024-10-14 13:21:31 - Feat.: - Title: Zamestnávatelia majú k návrhu štátneho rozpočtu viaceré výhrady 05 - Modified: 2024-10-13 14:34:59 - Feat.: - Title: SNS vníma vyjadrenia členov Hlasu-SD ako snahu odpútať pozornosť od problémov a Dolinkovej zlyhania
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. október 2024 00:05