StoryEditor

Soul spustí nočnú taxislužbu s autonómnymi vozidlami

26.09.2024, 08:37
Autor:
TASRTASR

Služba bude počas testovania dostupná zadarmo, taxíky budú premávať od pondelka do piatku. Potenciálni pasažieri si ich budú môcť objednať prostredníctvom aplikácie.

Juhokórejská metropola Soul spustí vo štvrtok prvú nočnú taxislužbu s autonómnymi autami bez vodiča. Človek bude za volantom dočasne prítomný počas testovacej prevádzky, informuje agentúra Jonhap a televízia BBC.

Tri autonómne vozidlá Korando Emotion od spoločnosti KG Mobility budú premávať budú v štvrti Kangnam a susednej štvrti Sočcho od 23.00 h do 05.00 h miestneho času.

Služba bude počas testovania dostupná zadarmo, taxíky budú premávať od pondelka do piatku. Potenciálni pasažieri si ich budú môcť objednať prostredníctvom aplikácie — ak bude niektoré auto voľné, v aplikácii sa objaví ikona s označením "Seoul self-driving car" (Autonómne auto v Soule). Vozidlá odvezú naraz najviac troch pasažierov.

image

Ľudia sa sťažujú na autonómne taxíky. Blokujú sa v noci na parkovisku a trúbia na seba

Taxíky budú premávať autonómne na najmenej štvorprúdových cestách, v úzkych uličkách, obytných zónach a v okolí škôl kontrolu prevezme vodič, ktorý bude v taxíku prítomný.

Mesto plánuje službu rozšíriť a spoplatniť v prvej polovici budúceho roka. Počet vozidiel a rozsah rozšírenia služby mesto vyhodnotí na základe spätnej väzby od pasažierov.

Soul nie je prvým mestom, ktoré zavádza autonómne taxíky bez vodičov. Podobná služba funguje napríklad aj v San Franciscu v USA. Prevádzkuje ju spoločnosť Waymo, ktorá musela začiatkom augusta riešiť sťažnosti obyvateľov na hluk v nočných hodinách. Jej taxíky sú totiž naprogramované tak, aby sa v noci vrátili na určené parkovisko, kde sa opäť nabijú. Zároveň sú naprogramované tak, aby v prípade hroziacej kolízie, keď sa autá dostanú príliš blízko k sebe, zatrúbili.

Množstvo vracajúcich sa áut zahusťuje premávku na parkovisku a v jeho okolí a vozidlá sa často dostávajú blízko k sebe, čo spôsobuje časté trúbenie, ktoré budú a ruší obyvateľov domov v okolí. Spoločnosť bezprostredne po medializácii udalosti vydala niekoľko softvérových záplat, ktorými sa problém snažila vyriešiť, nebola však úspešná.

01 - Modified: 2024-10-02 09:28:27 - Feat.: - Title: KĽDR vypustila na Južnú Kóreu ďalších 150 balónov s odpadkami 02 - Modified: 2024-10-01 13:40:06 - Feat.: - Title: Prebehlík z KĽDR ukradol v Južnej Kórei autobus v snahe vrátiť sa do vlasti, utiekol pred desiatimi rokmi 03 - Modified: 2024-09-30 14:45:27 - Feat.: - Title: Fico: Juhokórejské firmy prinesú na Slovensko ďalšie investície. Môžu pomôcť aj pri rozvoji Hornej Nitry 04 - Modified: 2024-09-30 13:13:54 - Feat.: - Title: Saková podpísala memorandum o spolupráci v oblasti energetiky s Južnou Kóreou 05 - Modified: 2024-09-30 09:03:21 - Feat.: - Title: Policajného šéfa v Soule odsúdili na tri roky väzenia kvôli tragickej tlačenici
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. október 2024 04:25