StoryEditor

Spôsob návrhu konsolidácie je v rozpore s princípmi právneho štátu, zhodujú sa podnikatelia

25.09.2024, 10:18
Autor:
TASRTASR

Súčasťou Iniciatívy za právny štát sú podnikateľské združenia, zamestnávateľské asociácie a obchodné komory, pričom ich cieľom je posilňovať právny štát na Slovensku.

Podnikateľská komunita zamestnávateľských a podnikateľských asociácií a obchodných komôr združená v Iniciatíve za právny štát tvrdí, že spôsob predstavenia konsolidačných opatrení je v rozpore s princípmi právneho štátu.

Je potrebné zvýšenie transparentnosti, spolupráce medzi všetkými sektormi hospodárstva a dostatočný čas na pripomienkový proces, upozornili v stredu predstavitelia Iniciatívy za právny štát.

"Hoci zástupcovia súčasnej vládnej koalície na predvolebných diskusiách so zástupcami podnikateľského sektora združenými v Iniciatíve za právny štát deklarovali pozitívnu zmenu v podobe transparentného a predvídateľného legislatívneho procesu, sme nútení upozorniť na to, že tieto prísľuby sa neplnia. Tento prístup vedie k právnej neistote a znižuje dôveru podnikateľského sektora, čo negatívne ovplyvňuje investičné prostredie na Slovensku," priblížili zástupcovia podnikateľov.

Tí zároveň chápu, že konsolidácia verejných financií na Slovensku je v súčasnosti potrebná.

Takto prijaté opatrenia by mali byť v rozpore s odporúčaniami Európskej únie (EÚ) a taktiež so záväzkami súčasnej vlády, ktoré vyplývajú z Národného programu reforiem Slovenska schválenom v apríli.

Ak sa nezmení súčasný prístup, mohlo by dôjsť k dlhodobému oslabeniu domácej ekonomiky a strate konkurencieschopnosti v rámci EÚ, doplnili podnikatelia.

Iniciatíva za právny štát preto vyzýva vládu Slovenskej republiky, aby otvorila širšiu diskusiu o zvyšovaní príjmov štátu ale najmä o znižovaní jeho výdavkov, ktoré sú kľúčové pre dlhodobú udržateľnosť verejných financií.

"Konsolidačný balíček je ďalším z príkladov nadužívania skráteného legislatívneho konania. Čo však bohužiaľ vidíme, že aj tento problém sa dostáva na novú úroveň, pretože ešte sa nám nestalo v minulosti, že by nová daň, ktorá zasiahne celý podnikateľský sektor, teda niekoľko sto tisíc subjektov, bola schvaľovaná bez diskusie, bez dôsledných analýz dosahov. Zároveň treba podotknúť, že ide o daň, ktorá bude unikátom v eurozóne," doplnil prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Solík. Ten zároveň upozornil na rast inflácie, ktorý vplyvom predstavených konsolidačných opatrení nastane.

Súčasťou Iniciatívy za právny štát sú podnikateľské združenia, zamestnávateľské asociácie a obchodné komory, pričom ich cieľom je posilňovať právny štát na Slovensku.

Stanovisko týkajúce sa konsolidačných opatrení podporuje Americká obchodná komora v Slovenskej republike, Britská obchodná komora v Slovenskej republike, Business Leaders Forum, Francúzsko-slovenská obchodná komora, Holandská obchodná komora v Slovenskej republke, Podnikateľská aliancia Slovenska, Republiková únia zamestnávateľov, Slovak Compliance Circle, Slovca, Slovenská asociácia finančníkov, Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora, Slovensko-rakúska obchodná komora, Švédska obchodná komora v Slovenskej republike a Združenie podnikateľov Slovenska.

01 - Modified: 2024-09-26 11:05:29 - Feat.: - Title: Ministerskí analytici ukázali to, čo Kamenický o konsolidácii nehovorí 02 - Modified: 2024-09-26 11:02:15 - Feat.: - Title: Vláda podľa opozície obmedzuje diskusiu o zlom konsolidačnom balíku 03 - Modified: 2024-09-26 09:52:54 - Feat.: - Title: HN24: Daň na knihy 04 - Modified: 2024-09-26 10:38:58 - Feat.: - Title: SaS navrhuje zníženie DPH na knihy. Najviac na konsolidáciu doplatia deti, tvrdí Marcinková 05 - Modified: 2024-09-26 09:34:01 - Feat.: - Title: Kamenický: Musíme konsolidovať, aby sme sa nedostali na grécku cestu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. september 2024 13:05