StoryEditor

Veľkosť konsolidácie je primeraná, ak bude pokračovať aj v ďalších rokoch, tvrdí rozpočtová rada

18.09.2024, 12:12
Autor:
TASRTASR

V porovnaní s opatreniami prijatými na rok 2024 je podľa rozpočtovej rady aktuálny balíček na rok 2025 zložený predovšetkým z trvalých opatrení.

Z predstavených konsolidačných opatrení je zrejmé, že vláda si uvedomuje naliehavosť potreby ozdravenia verejných financií.

Očakávané zníženie deficitu na úroveň 4,5 až 4,7 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), čiže o viac ako jedno percento HDP oproti vývoju bez prijatia opatrení, je primerané, pokiaľ sa takouto rýchlosťou bude pokračovať aj ďalej. V prvom hodnotení konsolidačného balíka to uviedla Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

"Celková deklarovaná suma opatrení na úrovni až 2,7 miliardy eur vysoko prekračuje hodnotu, o ktorú sa predpokladá zníženie deficitu. Podľa Ministerstva financií Slovenskej republiky balíček ozdravuje verejné financie len v objeme 1,7 miliardy eur medziročne, zvyšok sa použije na riziká, resp. iné priority," priblížila rada.

V porovnaní s opatreniami prijatými na rok 2024 je podľa RRZ aktuálny balíček na rok 2025 zložený predovšetkým z trvalých opatrení. V rovnakej sume 1,7 miliardy eur tak ozdravuje verejné financie aj v ďalších rokoch a zlepšuje dlhodobú udržateľnosť.  

Podľa rady je dôležité, aby vláda poskytla informácie o využití zostávajúcej približne jednej miliardy eur. "Keďže konsolidácia bude musieť pokračovať aj v ďalších rokoch, bolo by vhodné využiť prijaté opatrenia v čo najväčšej miere na trvalé ozdravenie verejných financií. O to menej bolestivé budú musieť byť opatrenia prijímané v ďalších rokoch," zdôraznila RRZ.

Avizovala, že po zverejnení legislatívy k prezentovaným návrhom pripraví detailnejšie stanovisko s cieľom poskytnúť nezávislé informácie o dopadoch konsolidačného balíčka na verejné financie, podniky a domácnosti.  

Fiškálna rada pripomenula, že najlepší prístup, ako dosahovať dlhodobú udržateľnosť a čo najviac sa vyhýbať bolestivými a nákladným konsolidáciám, je trvalá vysoká kultúra rozpočtovej zodpovednosti.

Táto prax nie je v rozpore, ale naopak v súlade s rozvíjaním sociálneho systému, zdravotníctva, školstva či infraštruktúry. "Trvalá snaha o udržateľné verejné financie nejde na úkor krajiny a jej obyvateľov, naopak, je stabilizujúcim prvkom, ktorý uľahčuje prechádzanie krízami a napomáha konzistentnej tvorbe potrebných politík," doplnila RRZ.

Ako v utorok informoval premiér a predseda najsilnejšej vládnej strany Smer Robert Fico, koalícia sa dohodla na balíku opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur. Vďaka tomu má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 percenta HDP.

Súčasťou konsolidácie je zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na 23 percent a zároveň pokles jej zníženej sadzby na päť percent, ale aj zavedenie dane z finančných transakcií pre firmy či zvýšenie firemnej dane od určitej výšky príjmu.

01 - Modified: 2024-09-18 09:52:23 - Feat.: - Title: Motoristi načrú hlbšie do peňaženiek. Od budúceho roka sa zvýši cena diaľničných známok 02 - Modified: 2024-09-18 09:10:27 - Feat.: - Title: KDH: Občania zaplatia v rámci konsolidácie 95 percent finančných prostriedkov 03 - Modified: 2024-09-18 07:43:46 - Feat.: - Title: Víťazom konsolidácie sú dôchodcovia a rentiéri. Prehrali snaživí workoholici 04 - Modified: 2024-09-18 07:42:56 - Feat.: - Title: Pravá tvár diabla konsolidácie Ficovej vlády zaťala svoje zubále dračie do Slovákov 05 - Modified: 2024-09-17 15:10:32 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko: Štát získa od priemernej rodiny 570 eur ročne, a to len na DPH
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. september 2024 12:12