StoryEditor

Turecko začalo vlastné vyšetrovanie smrti aktivistky na Západnom brehu

13.09.2024, 18:31
Autor:
ČTKČTK

Aktivistka pracovala ako dobrovoľníčka v aktivistickej skupine International Solidarity Movement. Pochádzala z amerického Seattlu, zahynula minulý týždeň na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Do Turecka dnes bolo prevezené telo turecko-americkej aktivistky Aysenur Ezgi Eygiovej, ktorú izraelskí vojaci minulý týždeň zrejme neúmyselne zastrelili na propalestínskej demonštrácii na Západnom brehu Jordánu. Lietadlo s telom na letisku privítala čestná garda. Ankara uviedla, že začala vlastné vyšetrovanie incidentu a nariadila pitvu, píšu agentúry.

Dvadsaťšesťročná aktivistka Eygiová pracovala ako dobrovoľníčka v aktivistickej skupine International Solidarity Movement. Pochádzala z amerického Seattlu, zahynula minulý týždeň na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Tam sa zúčastnila jednej z sérii demonštrácií proti rozširovaniu židovských osád.

"Začali sme vyšetrovanie osôb zodpovedných za vraždu a mučenícku smrť našej sestry Aysenur Ezgi Eygiovej," uviedol podľa agentúry Anadolu turecký minister spravodlivosti Yilmaz Tunç. Prostredníctvom Interpolu chce Ankara požiadať o vydanie medzinárodného zatykača. Ako podklad slúžia nahrávky izraelského zásahu proti demonštrácii, píše agentúra DPA.

Izraelská armáda tento týždeň uviedla, že podľa jej vyšetrovania je "vysoko pravdepodobné, že (aktivistka) bola zasiahnutá nepriamo a neúmyselne streľbou (izraelskej armády), ktorá nebola namierená proti nej, ale proti hlavnému strojcovi nepokojov". Armáda dodala, že požiadala o povolenie na pitvu.

O pitve dnes vykonanej v tureckom Izmire médiá píšu ako o druhej v poradí. Podľa ministra Tunça jej závery poslúžia ako dôkazy. Prípad vyšetruje prokuratúra v Ankare, píše AFP.

Na sobotu je naplánovaný pohreb Eygiovej v prímorskom letovisku Didim na pobreží Egejského mora v západnom Turecku. Na pohreb priletel z USA aj jej rodičia. Otec privítal kroky tureckých úradov a uviedol, že vyšetrovanie "vraždy" čaká aj od amerických úradov, keďže Eygiovci boli desať mesiacov, keď sa rodina presťahovala z Turecka do USA.

Do Didimu, odkiaľ rodina pochádza, prišiel aj partner zabitej. Čaká sa tiež hojná účasť verejnosti. Pohreb sa začne popoludní po poludní modlitby.

01 - Modified: 2024-09-19 08:09:59 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol viaceré ciele Hizballáhu v južnom Libanon 02 - Modified: 2024-09-19 08:57:30 - Feat.: - Title: Maďarský dodávateľ pagerov pre Hizballáh bol podľa amerických médií súčasťou izraelskej operácie 03 - Modified: 2024-09-18 21:22:46 - Feat.: - Title: Rezolúcia OSN vyzýva Izrael na ukončenie okupácie palestínskych území. Dáva Jeruzalemu obmedzený čas 04 - Modified: 2024-09-18 20:52:37 - Feat.: - Title: Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí 05 - Modified: 2024-09-18 18:34:00 - Feat.: - Title: Rijád nenadviaže vzťahy s Izraelom pred vznikom palestínskeho štátu, povedal princ
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. september 2024 13:10