StoryEditor

Rezort cestovného ruchu očakáva pozitívne výsledky letnej sezóny, ťahali ju však skôr domáci návštevníci

12.09.2024, 15:53
Autor:
TASRTASR

Na podporu cestovného ruchu zriadilo ministerstvo fond na podporu cestovného ruchu, z ktorého v budúcom roku pôjde na projekty v cestovnom ruchu 20 miliónov eur.

Ministerstvo cestovného ruchu a športu očakáva, že tohtoročná letná sezóna bola úspešná a čísla návštevnosti mali rastúci trend. Zamerať sa však chcú viac na prilákanie zahraničných návštevníkov, ich počty podľa štatistík z júla 2024 totiž klesli.

Menej bolo najmä turistov z Českej republiky. Uviedol to vo štvrtok na tlačovej konferencii počas stretnutia zástupcov krajských a oblastných organizácií cestovného ruchu (KOCR a OOCR) v Šamoríne štátny tajomník ministerstva cestovného ruchu a športu Marek Harbuľák.

"Prvých šesť mesiacov to ťahali zahraniční návštevníci, čiže tempo rastu tam bolo výrazne vyššie. V prvom letnom mesiaci sa to obrátilo a zaznamenali sme vyšší nárast domácich návštevníkov a trošku nám klesli zahraniční, hlavne z Českej republiky," vysvetlil Harbuľák.

Pokles zahraničných turistov je podľa štátneho tajomníka jedným z dôvodov, aby si na spoločnom stretnutí so zástupcami KOCR a OOCR vysvetlili možné príčiny a nastavili do budúcna marketingové aktivity. "Cieľom je prilákať ešte viacej zahraničných návštevníkov aj z nových trhov, aby sme takéto riziká, ako sa stalo v júli, eliminovali," doplnil Harbuľák.

Na podporu cestovného ruchu zriadilo ministerstvo fond na podporu cestovného ruchu, z ktorého v budúcom roku pôjde na projekty v cestovnom ruchu 20 miliónov eur.

Ďalších desať miliónov eur má priniesť príspevok na rozvoj cestovného ruchu, ktorý vláda schválila v rámci novely zákona o podpore cestovného ruchu. Oba zákony majú na stole poslanci parlamentu.

Podľa ministra cestovného ruchu a športu Dušana Keketiho (nominant SNS) pôjde do fondu 20 miliónov eur, z ktorého budú financované konkrétne infraštruktúrne projekty, ktoré sa budú musieť zrealizovať v priebehu jedného roka.

Organizácie cestovného ruchu z neho budú môcť zafinancovať napríklad osvetlenia hradov a zámkov, prípravu parkovísk či inštaláciu prístrojov na sčítavanie turistov.

Príspevok na rozvoj cestovného ruchu bude rozdelený do dvoch kategórií. "Jedna je navýšenie rozpočtov na konkrétne projekty pri spájaní oblastných a krajských organizácií cestovného ruchu, to znamená medziregionálne. Ak budú projekty, ktoré dokážu zabezpečiť transfer turistov medzi dvoma regiónmi alebo podporia prílev nových turistov, tak budú podporené až do výšky plus 50 percent. A tých druhých päť miliónov eur je na konkrétne projekty digitalizácie, pasportizácie a podpory incomingového cestovného ruchu," vysvetlil minister.

01 - Modified: 2024-09-20 08:38:21 - Feat.: - Title: Rezort cestovného ruchu chápe obavy hotelierov pri zvýšení dane za ubytovanie, chcú hľadať kompromis 02 - Modified: 2024-09-19 15:48:50 - Feat.: - Title: Fond na podporu cestovného ruchu má mať rozpočet minimálne 20 miliónov, cieľom bude zatraktívniť destinácie 03 - Modified: 2024-09-19 09:33:45 - Feat.: - Title: Nový príspevok na rozvoj cestovného ruchu má zlepšiť podporu turizmu 04 - Modified: 2024-09-11 08:03:11 - Feat.: - Title: Letné prázdniny nakopli turizmus na Slovensku. Kraje hlásia najlepšiu júlovú návštevnosť od začiatku pandémie 05 - Modified: 2024-09-06 14:27:30 - Feat.: - Title: Vysoké teploty prajú biznisu. Vodné svety hlásia zvýšenú návštevnosť, tento rok sa môžete dlhšie kúpať
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 12:44