StoryEditor

Ulice Madridu zrejme opustia elektrické kolobežky. Radnica odobrala povolenia trom firmám

05.09.2024, 16:27
Autor:
ČTKČTK

Podľa denníka El País je v madridských uliciach bežné stretávať opustené či zle zaparkované kolobežky. Užívatelia potom často jazdia po chodníkoch či komunikáciách vyhradených pre chodcov.

Z madridských ulíc by mali do konca októbra zmiznúť elektrické kolobežky. Radnica španielskej metropoly oznámila, že odoberá povolenie trom firmám, ktoré mohli prevádzkovať požičiavanie kolobežiek, píše agentúra AFP.

Podľa zástupcov mesta firmy nesplnili podmienky, ku ktorým sa zaviazali po dohode s radnicou. Nedostatočná bola predovšetkým ochrana chodcov.

Povolenie prevádzkovať elektrické kolobežky majú v Madride tri firmy – Dott, Lime a Tier Mobility. Tie majú v španielskej metropole až 6000 týchto dopravných prostriedkov. Na podmienkach prevádzky sa s radnicou dohodli v roku 2023.

"Odoberáme povolenie pre firmy, ktoré prenajímajú kolobežky v uliciach mesta," uviedol starosta Madridu José Luis Martínez-Almeida. Ako dôvod uviedol, že firmy neplnili dohody s radnicou, a to hlavne ohľadom zaručenia bezpečnosti chodcov. Odobratie licencií by sa malo plne prejaviť počas októbra. "Našou prioritou je bezpečnosť obyvateľov Madridu," povedal starosta.

Radnica tiež uviedla, že žiadne nové povolenie na prevádzkovanie pôžičiek kolobežiek nevydá. Podľa nej existujúce prevádzkovatelia tiež nedokázali efektívne zabrániť jazdám v zakázaných oblastiach.

Podľa denníka El País je v madridských uliciach bežné stretávať opustené či zle zaparkované kolobežky. Užívatelia potom často jazdia po chodníkoch či komunikáciách vyhradených pre chodcov.

Problémy so živelným používaním elektrických kolobežiek často zo strany návštevníkov čelia aj ďalšie veľké európske mestá. Niektoré z nich, napríklad Barcelona, ​​Paríž či Toronto, ich používanie zakázali.

V Prahe chce magistrát s prevádzkovateľmi zdieľaných kolobežiek a bicyklov uzavrieť prostredníctvom svojej mestskej firmy zmluvy. Podľa návrhu zmluvy by platili mestu za záber verejných priestranstiev a pri nedodržiavaní zmluvou stanovených pravidiel by im hrozili zmluvné pokuty.

01 - Modified: 2024-09-17 09:44:37 - Feat.: - Title: Arcibiskup v Španielsku žiada súd o deložovanie exkomunikovaných mníšok 02 - Modified: 2024-09-15 16:54:53 - Feat.: - Title: Viac než dve stovky migrantov sa v Maroku snažilo preniknúť do španielskej enklávy Ceuta 03 - Modified: 2024-09-11 08:37:00 - Feat.: - Title: Španielsky premiér Sánchez vyzval EÚ, aby prehodnotila clá na čínske elektromobily 04 - Modified: 2024-09-09 10:34:03 - Feat.: - Title: Španielsky premiér v Číne uvítal silné väzby medzi krajinami. Chceme brániť režim voľného obchodu, vyhlásil 05 - Modified: 2024-09-03 21:45:11 - Feat.: - Title: Najvyšší súd a súdnu radu v Španielsku bude prvýkrát viesť žena. Tamojšie médiá ju označujú za progresívnu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 15:34