StoryEditor

Združenia a stavebné firmy vyzvali vládu na podporu zvýšenia energetickej efektívnosti

03.09.2024, 13:56
Autor:
TASRTASR

Od vlády tiež požadujú podporiť dodatočné vzdelávanie a odbornú prípravu na zabezpečenie kvalifikovanej pracovnej sily v stavebníctve pre obnovu budov.

Združenia a spoločnosti v oblasti stavebníctva vyzvali vládu, aby podporila obnovu budov a zvyšovanie energetickej efektívnosti. Cieľom je znížiť náklady na energie, zlepšiť kvalitu života a podporiť slovenskú ekonomiku.

Informovala o tom riaditeľka platformy Budovy pre budúcnosť (BPB) Katarína Nikodemová.

Podľa BPB obnova budov má potenciál priniesť výrazné úspory, nové pracovné miesta a stimulovať rast stavebného sektora naprieč regiónmi. Platforma zdôraznila, že rozhodnutia tejto vlády pri transpozícii smerníc a alokácii rozpočtových zdrojov budú mať dlhodobý vplyv na celú spoločnosť.

Platforma BPB je iniciátorom výzvy, do ktorej sa zapojilo 33 združení a firiem v stavebníctve.

Obnova a energetická efektívnosť budov musia byť podľa signatárov výzvy prioritami. Vláde Slovenskej republiky odporučili, aby iniciovala potrebné kroky na včasnú implementáciu európskej smernice o energetickej hospodárnosti budov a energetickej efektívnosti tak, aby sa to prejavilo v zásadnom náraste počtu kvalitne obnovených budov na Slovensku.

Navrhli tiež, aby zdroje z environmentálnych fondov smerovali do už existujúcich programov na podporu obnovy budov a obnoviteľných zdrojov energie po roku 2026.

Od vlády tiež požadujú podporiť dodatočné vzdelávanie a odbornú prípravu na zabezpečenie kvalifikovanej pracovnej sily v stavebníctve pre obnovu budov. Zriadiť navrhli aj platformu, ktorá by koordinovala postup ministerstiev a štátnych agentúr so zástupcami stavebného sektora a vlastníkmi budov.

"Vláda bude mať skutočnú šancu, aby naštartovala investície do energetickej efektívnosti. V najbližších dvoch rokoch musí Slovensko transponovať smernice o energetickej hospodárnosti budov a o energetickej efektívnosti, ale aj rozhodovať o významných finančných zdrojoch na podporné programy," vysvetlila Nikodemová

Analytik BPB Richard Paksi pripomenul, že 63 percent rodinných, 36 percent bytových domov a 75 percent verejných budov potrebuje obnovu, pretože sú energeticky neefektívne. "Pritom len obnovou budov určených na bývanie je možné znížiť celkovú konečnú spotrebu energie Slovenska o takmer 15 percent," priblížil.

Energetickú obnovu budov štát podporuje aj prostredníctvom programu Obnov dom, ktorého cieľom je obnoviť 13-tisíc rodinných domov do konca tohto roka.

Zároveň spustili aj výzvu na rekonštrukciu domov Obnov dom mini, ktorá je určená pre domácnosti s nízkymi príjmami v Banskobystrickom a Košickom kraji ohrozených energetickou chudobou.

Celkovo je vyčlenených 36 miliónov eur pre 152 obcí s problémovou kvalitou ovzdušia. Cieľom výzvy je do konca tretieho štvrťroka 2025 čiastočne obnoviť minimálne 3060 domov.

01 - Modified: 2024-09-11 10:31:45 - Feat.: - Title: Slovenská agentúra životného prostredia vyhlási druhé kolo výzvy na rekonštrukciu domov Obnov dom Mini 02 - Modified: 2024-09-11 09:57:28 - Feat.: - Title: Elektronické cigarety či nikotínové vrecúška budú po novom podliehať dani 03 - Modified: 2024-09-11 09:35:09 - Feat.: - Title: Poskytovanie služieb spojených s kryptoaktívami bude lepšie regulované, dohliadať na to bude NBS 04 - Modified: 2024-09-11 09:16:53 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu, ktorá spresňuje pravidlá pre dorovnávaciu daň 05 - Modified: 2024-09-06 14:04:57 - Feat.: - Title: Vláda pripraví novú legislatívu o geotermálnych vodách a vrtoch, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. september 2024 23:05