Zdravotníčka očkuje dieťa vakcínou proti detskej obrne v nemocnici v Chán Júnis v Pásme Gazy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Za dva dni dostalo v Pásme Gazy vakcínu proti obrne na 160-tisíc detí, tvrdí OSN. Izrael vakcináciu povolil

03.09.2024, 11:43
Autor:
ČTKČTK

Izrael súhlasil s tromi dňami prestávok v bojoch, ktoré sa začali v nedeľu v centrálnej časti Pásma Gazy a pokračovať majú na juhu a na severe. OSN a mimovládne organizácie chcú podať vakcínu viac ako 640-tisíc deťom.

Za dva dni očkovania proti obrne dostalo prvú dávku v centrálnej časti Pásma Gazy asi 160-tisíc detí, informoval v pondelok Detský fond OSN. Dnes zástupca Svetovej zdravotníckej organizácie podľa Reuters uviedol, že vakcínu za dva dni dostalo viac detí, ako bolo v pláne.

Izrael, ktorý na tomto palestínskom území vedie od októbra vojnu s teroristickým hnutím Hamas, povolil očkovanie proti obrne po tom, ako sa tam v auguste potvrdil prvý prípad detskej obrny za 25 rokov. Očkovanie umožňujú šesťhodinové lokálne pauzy v bojoch.

Prestávky v bojoch

Izrael súhlasil s tromi dňami prestávok v bojoch, ktoré sa začali v nedeľu v centrálnej časti Pásma Gazy a pokračovať majú na juhu a na severe.

Pri nich chcú organizácie OSN a mimovládne organizácie podať vakcínu viac ako 640-tisíc deťom mladším ako 10 rokov. Do Gazy bolo doručených na 1,2 milióna dávok vakcíny, očakáva sa ďalších asi 400-tisíc. Každé dieťa by malo dostať po štyroch týždňoch ešte druhú dávku.

"Niekoľko desaťročí táto choroba v Gaze nebola. A teraz, kvôli vojne, sa vrátila, "povedal podľa OSN jeden z otcov, ktorý priniesol svoje dieťa na očkovanie.

image

Vojna v Gaze si podľa úradov Hamásu vyžiadala viac než 40-tisíc obetí, zranených je 96-tisíc ľudí

To sa vykonáva v zdravotníckych centrách, ale aj v školách či miestach, kde humanitárne organizácie distribuujú vodu a jedlo. Očkovanie ocenila aj matka troch malých detí, ktorá do strediska prišla na povoze ťahaným oslom. Strach z choroby prevládol pred obavami z cesty z "humanitárnej zóny", v ktorej táto žena ako stovky tisíc ďalších teraz žije.

Takzvané humanitárne zóny sú podľa OSN preplnené ľuďmi, troskami budov i odpadkami, a ani tam nie je vždy bezpečné. Ľudia prebývajú v stanoch, nemajú dosť pitnej vody ani jedla a šíria sa infekčné choroby.

Niektoré médiá s odvolaním sa na humanitárnych pracovníkov už mesiace opisujú, že sa tam hromadia odpadky a namiesto toalety sú využívané diery v krajine. Organizácia Oxfam v júli uviedla, že Izrael v Pásme Gazy od októbra zničil 70 percent kalových čerpadiel a všetky čističky odpadových vôd.

Humanitárna zóna

"Humanitárna" zóna sa stále zmenšuje, povedal koncom augusta Sam Rose z úradu OSN pre palestínskych utečencov UNRWA. "Teraz je to asi 11 percent územia Pásma Gazy," dodal s tým, že ide o oblasti bez infraštruktúry. Ľudia stavajú stany na plážach či medzi troskami zničených budov.

Očkovacia kampaň zatiaľ pokračuje podľa plánu, uviedla Louise Wateridgeová z UNRWA. "Humanitárny pokoj zbraní zatiaľ trvá, ale uvidíme, ako to pôjde ďalej," dodala.

image

Vozidlo OSN zasiahla v Pásme Gazy paľba izraelskej armády. Svetový potravinový program reaguje

Dočasné pauzy však nie sú riešením katastrofálnej humanitárnej situácie, povedal americkej televízii ABC pediatr John Kahler z mimovládnej organizácie MedGlobal, ktorá sa podieľa na očkovaní v Gaze. "Ukázalo sa, ako vojna zničila zdravotnícky systém v Pásme Gazy. Ale tiež sa ukázalo, že je možné, aby sa obe strany na niečom aspoň dočasne dohodli, "dodal.

Vojna v Gaze sa začala vlani 7. októbra teroristickým útokom Hamasu na Izrael, ktorý v odvete začal masívne bombardovanie tohto palestínskeho územia a neskôr pozemnú operáciu.

Evakuácia civilistov

Armáda najprv vyzývala palestínskych civilistov, aby sa evakuovali na juh. Do oblasti Rafáhu pri egyptských hraniciach sa tak presunula väčšina z asi 2,3 milióna obyvateľov Pásma Gazy. V máji, keď Izraelčania napriek výzvam medzinárodného spoločenstva začali rozsiahlu operáciu aj v Rafáhu, začala armáda posielať civilistov severozápadne k pobrežiu.

Pokyny na evakuácie, ktorých armáda len v auguste vydala v centrálnej časti Pásma Gazy asi 15, výrazne sťažujú už tak zložitú humanitárnu pomoc. "Vždy, keď vydajú evakuačný pokyn, musíme zastaviť prácu, pretože naše zariadenia sú veľmi často v oblastiach, ktoré sa majú evakuovať," uviedla koncom augusta Wateridgeová z UNRWA.

Izrael po útoku Hamasu uvalil na Pásmo Gazy blokádu, po niekoľkých týždňoch začal umožňovať po kontrole vjazd kamiónov s humanitárnou pomocou.

image

Izraelský úder na školu v Gaze zabil desať ľudí, podľa armády tam pôsobil Hamas

Tú ale mimovládne organizácie aj úrady OSN dlhodobo označujú za nedostatočnú. V januári a marci vyzval aj Medzinárodný súdny dvor v Haagu Izrael, aby do Gazy púšťal pomoci viac.

Izraelský vládny úrad COGAT v pondelok uviedol, že do Pásma Gazy sa v ten deň dostalo 208 kamiónov s humanitárnou pomocou. Pred vojnou, keď už táto oblasť tiež humanitárnu pomoc potrebovala, sa do Gazy dostávalo na 500 kamiónov s pomocou denne. Izrael od mája, keď obsadil prechod Rafáh, ovláda všetky prechody a tvrdí, že pomoc je dostatočná. Kamióny s pomocou sa ale často hromadia tesne za hranicou, pretože ich kvôli bojom nemožno bezpečne dopraviť k potrebným. Chýba tiež palivo a vodiči ochotní riskovať cestu, jednak kvôli bojom, ale aj kvôli rabovaniu konvojov.

01 - Modified: 2024-08-31 12:54:17 - Feat.: 1 - Title: Vojna v Gaze si podľa úradov Hamásu vyžiadala viac než 40-tisíc obetí, zranených je 96-tisíc ľudí 02 - Modified: 2024-08-28 20:54:12 - Feat.: 1 - Title: Vozidlo OSN zasiahla v Pásme Gazy paľba izraelskej armády. Svetový potravinový program reaguje 03 - Modified: 2024-08-26 04:37:25 - Feat.: 1 - Title: Pri izraelskom leteckom útoku v Gaze zomrelo päť ľudí
01 - Modified: 2024-09-09 04:53:12 - Feat.: - Title: Izraelské útoky v strednej časti Sýrie si vyžiadali najmenej štyri obete 02 - Modified: 2024-09-08 16:26:43 - Feat.: - Title: Pri útoku Izraela na severnú časť Pásma Gazy zahynul predstaviteľ záchrannej služby 03 - Modified: 2024-09-08 06:12:35 - Feat.: - Title: Hizballáh v odvete vypustil rakety na sever Izraela, zranených nehlásia 04 - Modified: 2024-09-07 21:19:29 - Feat.: - Title: Pri izraelskom útoku zabili libanonských záchranárov, ktorí hasili požiar 05 - Modified: 2024-09-07 16:00:36 - Feat.: - Title: Erdogan vyzýva na vytvorenie islamskej aliancie proti Izraelu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. september 2024 09:11