StoryEditor

Izraelský letecký útok zasiahol vedúce vozidlo konvoja s humanitárnou pomocou, zomreli štyria ľudia

30.08.2024, 22:10
Autor:
TASRTASR

Svetový potravinový program v stredu oznámil, že pozastavuje pohyb svojich zamestnancov v Gaze "až do odvolania". Reagoval tak na ostreľovanie jedného z vozidiel na izraelskom vojenskom kontrolnom stanovišti.

Štyri osoby sprevádzajúce konvoj americkej humanitárnej skupiny Anera vo štvrtok prišli o život po izraelskom leteckom útoku v Pásme Gazy.

Podľa piatkového vyjadrenia izraelskej armády (IDF) išlo o zneškodnenie ozbrojených útočníkov. Informuje agentúra AFP.

"Počas izraelského leteckého útoku včera zahynuli štyria Palestínčania vo vedúcom vozidle konvoja skupiny Anera, ktorý prevážal potraviny a palivo do nemocnice Červeného polmesiaca," uviedla Anera vo vyhlásení.

Obete identifikovali ako "štyroch členov komunity, ktorí mali skúsenosti z predchádzajúcich misií a zabezpečovania ochrany komunity", no nešlo o pracovníkov skupiny. Podľa stanice al-Džazíra to boli zamestnanci prepravnej spoločnosti, ktorú humanitárna skupina využívala na prepravu zásob do nemocnice v Rafahu.

image

Do Gazy bolo od znovuotvorenia móla podľa Spojených štátov dodaných 656 ton pomoci

"Predstúpili a požiadali o prevzatie velenia nad vedúcim vozidlom, pretože sa obávali o bezpečnosť trasy a mali aj strach z rabovania," ozrejmila Anera.

"Štyria členovia komunity neboli vopred preverení ani skoordinovaní a izraelské úrady tvrdia, že vedúce vozidlo prevážalo viacero zbraní. K izraelskému náletu došlo bez akéhokoľvek predchádzajúceho varovania či komunikácie," dodala skupina.

Vo vyhlásení IDF sa uvádza, že k zásahu došlo po tom, ako sa "niekoľko ozbrojených útočníkov zmocnilo vozidla".

"Po vylúčení potenciálneho poškodenia nákladných vozidiel, ako aj jasnej identifikácie zbraní, došlo k útoku zameranému na ozbrojených jednotlivcov. Nákladne auto podľa plánov dorazilo na miesto určenia," ozrejmila IDF. Anera zdôraznila, že nikto z jej zamestnancov nebol pri zásahu zranený.

Svetový potravinový program v stredu oznámil, že pozastavuje pohyb svojich zamestnancov v Gaze "až do odvolania". Reagoval tak na ostreľovanie jedného z vozidiel na izraelskom vojenskom kontrolnom stanovišti.

01 - Modified: 2024-09-19 22:43:00 - Feat.: - Title: Izrael podnikol nálety na južný Libanon a hlási zásah stovky raketometov, ktoré mali útočiť na Jeruzalem 02 - Modified: 2024-09-20 05:43:57 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako Mosad vymyslel svoj majstrovský ťah s explóziou pagerov 03 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Nájdeme vás a zabijeme vás 04 - Modified: 2024-09-19 20:54:24 - Feat.: - Title: Izraelské útoky v Libanone zasiahli 30 odpaľovacích zariadení Hizballáhu. Situáciu vyhrotili výbuchy 05 - Modified: 2024-09-19 17:19:15 - Feat.: - Title: Izrael bude pokračovať v ťažení proti Hizballáhu. Nová fáza bojov prináša riziká, uviedol minister obrany
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 09:38