StoryEditor

Návrh na preskúmanie jadrového tendra v Česku podala aj francúzska spoločnosť

27.08.2024, 12:06
Autor:
ČTKČTK

Firmy protestujú proti postupu zadávateľa zákazky, teda spoločnosti ČEZ, a výberu kórejskej spoločnosti KHNP.

Návrh na preskúmanie tendra na stavbu nových jadrových blokov v Česku podala na Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) aj francúzska spoločnosť EDF. Už skôr oznámil podanie odvolania americký Westinghouse.

Firmy protestujú proti postupu zadávateľa zákazky, teda spoločnosti ČEZ, a výberu kórejskej spoločnosti KHNP. Oznámil to dnes ÚOHS, ktorý v súčasnosti oba návrhy analyzuje.

Podľa ČEZ má tender bezpečnostnú výnimku, a nie je tak možné proti priebehu konania podávať odvolanie.

Protimonopolný úrad v utorok popoludní uviedol, že otázkou prípustnosti odvolania sa bude zaoberať v správnom konaní.

"Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže dostal návrhy od americkej spoločnosti Westinghouse aj od francúzskej skupiny EDF proti postupu zadávateľa vo výberovom konaní na výstavbu jadrového bloku/blokov. Úrad sa v súčasnej dobe s obsahom oboch návrhov zoznamuje," uviedol hovorca ÚOHS Martin Švanda.

Presný obsah námietok oboch firiem zatiaľ úrad neoznámil. Americký Westinghouse však už v pondelok uviedol, že kórejská firma KHNP nie je oprávnená používať technológiu reaktora ponúkanú v Česku.

KHNP s tým nesúhlasí. Obe firmy vedú kvôli používaniu technológie dlhodobý spor, zaoberá sa ním medzinárodná arbitráž. EDF sa zatiaľ k svojmu návrhu nevyjadrila.

Podľa ČEZ, ktorý je zadávateľom zákazky, má však tender bezpečnostnú výnimku, ktorá podľa zákona umožňuje zadávateľovi nepostupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní. "Výberové konanie prebieha na základe bezpečnostnej výnimky, a tak uchádzač nemôže napadnúť priebeh výberového konania na ÚOHS," povedal hovorca ČEZ Ladislav Kříž.

Vláda v júli rozhodla o výstavbe dvoch nových jadrových reaktorov v Dukovanoch. Postaviť ich má kórejská spoločnosť KHNP, ktorá uspela v tendri, v ktorom jej česká vláda dala prednosť pred francúzskou firmou EDF.

ČEZ teraz s Kórejcami rokuje o zmluve, ktorá by sa mala podpísať do konca marca budúceho roka. Prvý z nových reaktorov v Dukovanoch by mal byť hotový v roku 2036.

Tendru sa pôvodne zúčastnil aj Westinghouse, vláda ho však na začiatku roka nepozvala do ďalšej fázy súťaže. Prvá americká ponuka podľa nej nesplnila podmienky.

01 - Modified: 2024-09-20 08:56:17 - Feat.: - Title: V Česku sa začínajú voľby do regionálnych samospráv a tretiny Senátu 02 - Modified: 2024-09-19 19:16:21 - Feat.: - Title: Hrozbou pre bezpečnosť je rastúca spolupráca Ruska s KĽDR, Čínou, Iránom, povedal český prezident Pavel 03 - Modified: 2024-09-19 16:35:28 - Feat.: - Title: Z českého rozpočtu pôjde na obnovu po povodniach 40 miliárd korún, Praha žiada o pomoc aj Úniu 04 - Modified: 2024-09-19 06:33:18 - Feat.: - Title: Pavel a Pellegrini plánujú spoločné prednášky na univerzitách. Chcú ukázať nadštandardnosť vzťahov 05 - Modified: 2024-09-20 11:09:28 - Feat.: - Title: V bohatom Švajčiarsku stojí diaľničná známka menej, ako u nás. Pozrite si porovnanie sadzieb
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 14:42