StoryEditor

Ceny ropy sa výrazne zvyšujú, Brent sa blíži k 79 dolárom za barel

23.08.2024, 18:04
Autor:
ČTKČTK

Za celý tento týždeň však ceny ropy vykazujú pokles, za ktorým stoja zmiernenie obáv ohľadom vývoja na Blízkom východe a slabé údaje o ekonomike Spojených štátov.

Ceny ropy sa dnes výrazne zvyšujú, k ich rastu prispieva slabší kurz amerického dolára. Severomorská ropa Brent krátko po 16:30 SELČ vykazovala nárast o 1,9 percenta a pohybovala sa blízko 78,70 dolára za barel.

Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) si pripisovala takmer 2,2 percenta na 74,60 dolára za barel.

Za celý tento týždeň však ceny ropy vykazujú pokles, za ktorým stojí zmiernenie obáv ohľadom vývoja na Blízkom východe a slabé údaje o ekonomike Spojených štátov. Cez týždeň ceny Brentu a WTI zostúpili až na najnižšie úrovne od januára.

Slabé údaje o trhu práce vyvolali obavy z hospodárskej recesie v Spojených štátoch, ktoré sú najväčšou ekonomikou a najväčším spotrebiteľom ropy na svete. Podľa niektorých analytikov však bola reakcia na tieto údaje trochu prehnaná, uviedla agentúra Reuters.

Americký dolár dnes kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokových sadzieb v USA oslabuje voči euru aj ďalším hlavným svetovým menám. Slabší dolár zlacňuje ropu a ďalšie komodity z pohľadu držiteľov iných mien, čo spravidla zvyšuje dopyt.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 11:50