StoryEditor

Prevrátený tanker, ktorý spôsobil ropnú škvrnu pri pobreží Trinidadu, opäť spojazdnili

21.08.2024, 06:33
Autor:
TASRTASR

Environmentalisti uviedli, že únik poškodil útes a atlantické pláže v predvečer karnevalových osláv.

Úrady na Trinidade a Tobagu v utorok oznámili, že opäť dostali na hladinu záhadný ropný tanker, ktorý sa pred šiestimi mesiacmi prevrátil pri pobreží tejto karibskej ostrovnej krajiny, pričom z neho uniklo približne 50-tisíc barelov vykurovacieho oleja.

V čase úniku bolo plavidlo - označené ako "Gulfstream" - vlečené remorkérom "Solo Creed", ktorý krátko po incidente vypol svoje sledovacie zariadenie. Trinidadská vláda sa stále snaží vypátrať osoby zodpovedné za obe plavidlá.

K napraveniu polohy tankera došlo v pondelok, uviedlo trinidadské ministerstvo energetiky. Kontrola plavidla je naplánovaná na utorok.

"Gulfstream" prevážal zhruba 85-tisíc barelov vykurovacieho oleja, keď sa vo februári prevrátil pri pobreží eko-priemyselného parku Cove na juhu ostrova Tobago.

Tanker sa plavil pod neidentifikovanou vlajkou a nevydal žiadne núdzové volanie. Po objavení úniku sa nenašla žiadna posádka a remorkér "Solo Creed" medzitým zmizol.

Environmentalisti uviedli, že únik poškodil útes a atlantické pláže v predvečer karnevalových osláv. Očakáva sa, že tanker "Gulfstream" bude odtiahnutý do hlavného mesta Port of Spain na ostrove Trinidad.

Minister energetiky Stuart Young v máji uviedol, že Tanzánii, Nigérii, Paname, Arube a Curacau boli zaslané oficiálne žiadosti o pomoc pri vypátraní osôb zodpovedných za inkriminovanú dvojicu plavidiel. Young dodal, že čistiace práce budú stáť 30 miliónov dolárov.

01 - Modified: 2024-08-23 12:16:49 - Feat.: - Title: Trinidad odstráni zo svojho štátneho znaku Kolumbove lode, nahradí ich steelpan
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 11:38