StoryEditor

Rezort dopravy vyhodnotí pripomienku starostov mestských častí Bratislavy k návrhu stavebného zákona

15.08.2024, 13:12
Autor:
TASRTASR

Bilbordy a megaboardy sú v súčasnosti stavbami dočasnými a ich doba trvania nesmie presiahnuť tri roky. Dobu trvania možno predĺžiť.

Požiadavkou starostov štyroch bratislavských mestských častí v súvislosti s návrhom nového stavebného zákona z dielne ministerstva dopravy sa bude rezort zaoberať pri vyhodnotení medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

Uviedla to hovorkyňa rezortu dopravy Petra Poláčiková. Zástupcovia samospráv žiadajú, aby reklamné stavby zostali naďalej dočasnými stavbami s možnosťou predĺženia ich povolenia.

"Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky sa bude touto pripomienkou zaoberať v rámci vyhodnotenia MPK," skonštatovala Poláčiková.

Starostovia Starého Mesta, Nového Mesta, Vrakune a Lamača Matej Vagač, Matúš Čupka, Martin Kuruc a Igor Polakovič upozornili, že návrh vychádza v ústrety bilbordovým spoločnostiam a oberá samosprávy o možnosť regulácie neprimeranej vonkajšej reklamy.

Už postavené reklamné stavby má podľa nich spraviť "nesmrteľnými". Do návrhu požadujú doplniť aj pôvodné znenie, podľa ktorého sú "konštrukcie s informačnou, respektíve reklamnou plochou stavbami dočasnými, ktorých doba trvania nesmie presiahnuť tri roky s tým, že dobu trvania možno predĺžiť."

Pôvodne mali prísť všetky reklamné stavby o stavebné povolenie koncom apríla 2024, súčasná vláda termín následne odsunula na koniec apríla 2027.

Návrh nového zákona zároveň podľa starostov prichádza s ďalšou zmenou, keď tieto stavby už nedefinuje ani ako dočasné stavby, ani im neprisudzuje, ako dočasné majú byť. "Z roku 2024 sa však nedávno stal rok 2027 a po novom chcú obmedziť samosprávy úplne a vizuálnemu smogu v mestách a obciach dopriať nesmrteľnosť," zdôrazňujú šéfovia samospráv.

Bilbordy a megaboardy sú v súčasnosti stavbami dočasnými a ich doba trvania nesmie presiahnuť tri roky. Dobu trvania možno predĺžiť. Do procesu však vstupuje samospráva a kontrola súladu s územným plánom.

Ak zistí, že stavba stojí na mieste v rozpore s územným plánom, doba trvania takejto stavby sa nepredĺži a dôjde k jej odstráneniu. "Toto pravidlo však návrh nového zákona ruší, a tak všetky už povolené bilbordy a megaboardy by mohli na mieste zostať prakticky naveky," odkazujú starostovia.

01 - Modified: 2024-09-20 14:14:00 - Feat.: - Title: Devínska cesta v Bratislave je opäť otvorená pre MHD i autá 02 - Modified: 2024-09-20 12:37:19 - Feat.: - Title: Známe CNN si všimlo Bratislavu: Sci-fi mesto budúcnosti ovplyvnené Sovietskym zväzom, tvrdí o našom hlavnom meste 03 - Modified: 2024-09-20 06:40:54 - Feat.: - Title: V Bratislave hladina Dunaja aj Moravy klesla. Povodňová vlna sa presunula, problémy hlásia z Komárna 04 - Modified: 2024-09-19 19:31:17 - Feat.: - Title: Bratislavský Filmový chodník slávy sa rozrástol o dlaždicu Juraja Kukuru. Sú to neopísateľné pocity, povedal 05 - Modified: 2024-09-19 15:38:03 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Bratislavský Volkswagen dopláca na záplavy v Česku. Do odvolania odstavuje výrobu dvoch modelov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 17:34