StoryEditor

Banksy za posledný týždeň vytvoril sedem diel v Londýne, posledné sú pirane

11.08.2024, 18:41
Autor:
ČTKČTK

Ryby vyobrazené na policajnej búdke sa štýlovo líšia od predchádzajúcich šiestich diel, ktoré Banksy vyhlásil za svoje diela v priebehu týždňa.

Sklenená policajná búdka v centre Londýna, ktorá vyzerá ako nádrž s piraňami, je siedmym dielom zo série zvierat, ktoré tento týždeň v britskej metropole vytvoril Banksy. Známy streetartový umelec sa k kŕdli rýb, ktoré nasledovalo po koze, slonoch, opiciach, vlkovi, pelikánoch a mačke, prihlásil na svojom instagrame.

Ryby vyobrazené na policajnej búdke sa štýlovo líšia od predchádzajúcich šiestich diel, ktoré Banksy vyhlásil za svoje diela v priebehu týždňa. Vlka na satelitnej anténe medzitým zrejme niekto ukradol. Preťahujúcu sa mačku na prázdnom bilborde zase odstránili stavební robotníci.

Jeden z policajtov oznámil tlačovej agentúre PA, že boli požiadaní o prehliadku umeleckého diela po tom, ako bolo zachytené na priemyselných kamerách, a že čakajú, čo sa s ním bude diať. Riadiaci orgán londýnskej radnice neskôr uviedol, že pracuje na možnostiach "zachovania" nového Banksyho diela.

Banksyho účet na instagrame odhaľoval posledných sedem dní každý deň nové zvieracie dielo. V sobotu bolo dielo zobrazujúce preťahujúcu sa mačku na poškodenom a prázdnom reklamnom bilborde odstránené z miesta v severozápadnom Londýne niekoľko hodín po svojom odhalení.

Davy ľudí bučali, keď dielo v Cricklewoode demontovali traja muži, ktorí uviedli, že boli najatí dodávateľskou firmou, aby bilbord z bezpečnostných dôvodov odstránili. Niekoľko hodín po tom, ako Banksy potvrdil, že návrh je jeho, sa z celého Londýna zišli davy ľudí, aby si dielo pozreli ešte predtým, ako bude demontované.

Dodávateľ, ktorý sa predstavil iba ako Marc, povedal, že sa chystali bilbord sundať v pondelok a nahradiť ho novým, no odstránenie presunul už na sobotu, aby ho nikto nestrhol. Majiteľ bilbordu polícii oznámil, že ho venuje umeleckej galérii.

01 - Modified: 2024-08-18 20:54:27 - Feat.: - Title: Londýnska zoo odstránila nové Banksyho dielo so zvieratami, previezla ho do úschovy 02 - Modified: 2024-08-13 13:59:08 - Feat.: - Title: Banksy vytvoril pri londýnskej zoo ďalšie dielo so zvieracím motívom, šéf záhrady verí v prílev návštevníkov 03 - Modified: 2024-08-08 17:20:21 - Feat.: - Title: Posledné dielo umelca Banksyho zrejme niekto ukradol 04 - Modified: 2024-08-07 17:41:26 - Feat.: - Title: Banksy počas troch dní vytvoril v Londýne tri diela, naposledy opica na moste 05 - Modified: 2024-07-03 18:17:06 - Feat.: - Title: Talianske úrady zadržali záchrannú loď, ktorú financuje umelec Banksy
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. september 2024 06:10