StoryEditor

Bilancia zahraničného obchodu Slovenska bude nasledujúce mesiace v prebytku

09.08.2024, 12:50
Autor:
TASRTASR

Analytik Ľubomír Koršňák uviedol, že návrat k rozširovaniu prebytkov zahraničného obchodu už neočakávame. Bilancia zahraničného obchodu však ostane počas nasledujúcich mesiacov bezpečne v prebytku.

Zahraničný obchod Slovenska zostane počas väčšiny nasledujúcich mesiacov v prebytku. Uviedol to Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank, v komentári k údajom o júnovej zahranično-obchodnej bilancii, ktorú v piatok zverejnil Štatistický úrad.

"Návrat k rozširovaniu prebytkov zahraničného obchodu už neočakávame, skôr naopak - aj pod vplyvom menej priaznivého bázického efektu očakávame ďalšie postupné zmierňovanie prebytkov zahraničného obchodu. Bilancia zahraničného obchodu však ostane počas väčšiny nasledujúcich mesiacov bezpečne v prebytku a do mínusu sa tento rok vráti len výnimočne, výlučne pod vplyvom sezónnych a jednorazových faktorov (letné dovolenky, koncoročné vianočné spomalenie, stíhačky)," priblížil.

Koršňák v tomto roku očakáva, že prebytky zahraničného obchodu by sa mohli korigovať smerom nadol k úrovni 3 až 3,5 percent hrubého domáceho produktu, a to aj pod vplyvom vyššieho dovozu zbraní (stíhačky).

"Ďalšie výraznejšie rozšírenie prebytkov zahraničného obchodu očakávame najmä v roku 2026 spolu s nábehom produkcie u viacerých ohlásených investícií v automobilovom priemysle," spresnil analytik UniCredit Bank.

"Pokles obchodnej aktivity s kľúčovými krajinami EÚ, kam smerujú takmer tri štvrtiny exportu a odkiaľ dovážame dve tretiny tovarov, naznačuje, že tohtoročný trend slabšieho zahraničného obchodu sa nemení. Napriek pokračujúcemu prebytku ide o slabšie výsledky, keďže klesá aj export. Zlepšenie možno očakávať až v druhej polovici jesene," myslí si Tomáš Boháček, analytik 365.bank.

image

Vývoz aj dovoz na Slovensku klesol, obchodná bilancia pokračovala v júni s prebytkom

Slovenská importno-exportná ekonomika bude podľa Mariána Kočiša, analytika Slovenskej sporiteľne, aj v nasledujúcich mesiacoch ovplyvňovaná vývojom vo väčších ekonomikách.

"Ostávame optimistickí a ku koncu roka očakávame akceleráciu hospodárskeho oživenia, a to najmä u našich najvýznamnejších partnerov, najmä v Nemecku, čo následne podporí aj výsledky nášho priemyslu a zahraničného obchodu. Oživenie však bude s veľkou pravdepodobnosťou iba pozvoľné, pričom nemožno zabúdať ani na signály z druhej strany Atlantiku. Prípadné ochladenie v USA by významne ovplyvnilo aj vývoj v našom priemysle a zahraničnom obchode," dodal analytik Slovenskej sporiteľne.

Štatistický úrad informoval, že vývoz tovaru zo Slovenska dosiahol v júni 2024 podľa predbežných výsledkov hodnotu 9,1 miliardy eur pri medziročnom poklese o 6,6 percenta. Dovoz tovaru sa znížil o 6,1 percenta na 8,4 miliardy eur.

Obchodná bilancia pokračovala s prebytkom, v júni v objeme 647,4 milióna eur. V rovnakom období minulého roka skončila bilancia zahraničného obchodu s prebytkom vyšším o takmer 100 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-09-19 17:00:00 - Feat.: - Title: Prečo konsolidačný plán uvrhne Slovensko do špirály úpadku 02 - Modified: 2024-09-19 16:00:00 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ste skutočne tí praví Slováci? Otestujte sa, či poznáte naše tradície 03 - Modified: 2024-09-19 06:33:18 - Feat.: - Title: Pavel a Pellegrini plánujú spoločné prednášky na univerzitách. Chcú ukázať nadštandardnosť vzťahov 04 - Modified: 2024-09-18 07:33:10 - Feat.: - Title: Medziročná harmonizovaná inflácia v auguste mierne stúpla, ovplyvnili to najmä ceny potravín 05 - Modified: 2024-09-18 17:21:38 - Feat.: - Title: Pravá tvár diabla konsolidácie Ficovej vlády zaťala svoje zubále dračie do Slovákov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 01:05